Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

A SEO jelentése egyszerűen meghatározható: a magyarul keresőoptimalizálásnak fordított SEO (search engine optimization) az a folyamat, amelynek révén a weboldalak megtalálhatóságát, láthatóságát javítjuk a keresőmotorokban. Mivel manapság az internetes keresések döntő többsége böngészőkön keresztül történik, fontos, hogy honlapunk könnyen felfedezhető legyen és a lehető legjobb helyezést érje el a találatok között. A SEO lényegében olyan tevékenységek összessége, amelyekkel weboldalunk tartalmát, szerkezetét és hivatkozásait optimalizáljuk a jobb eredmények érdekében. 

A keresőoptimalizálás alapjait tekintve több tényezőt is figyelembe kell vennünk. Ezek közé tartozik a kulcsszókutatás, amely során meghatározzuk azokat a kifejezéseket, amelyekre a potenciális látogatók keresnek az interneten. Ezen kívül a weboldal technikai és tartalmi elemeinek fejlesztése is kiemelkedően fontos. A technikai SEO az oldal gyorsaságára, mobilbarát kialakításra és a felhasználói élményre összpontosít, míg a tartalmi SEO a releváns és értékes tartalmak létrehozását célozza.

Nem elegendő azonban csupán a weboldalon belüli tényezőkkel foglalkoznunk: az ún. Off-page SEO is meghatározó szerepet játszik. Ez magában foglalja a különböző minőségi visszahivatkozások megszerzését, melyek növelik oldalunk hitelességét a keresőmotorok szemében. A hosszú távú siker érdekében folyamatosan figyelnünk kell az algoritmusok változásait és ennek megfelelően frissíteni, módosítani, fejleszteni weboldalunkat.

 

Mi a SEO jelentése?

Amikor a SEO-t, azaz a keresőoptimalizálást taglaljuk, egy rendkívül fontos digitális marketingeszközről beszélünk. A SEO fogalma arra utal, hogy weboldalainkat hogyan teszük megfelelőbbé és könnyebben megtalálhatóvá a keresőmotorok számára. Célja, hogy weboldalunk magasabb rangsorolást érjen el a keresési eredmények között, több látogatót érve el ezzel. A keresőoptimalizálás részei a következők:

 • Kulcsszókutatás: elengedhetetlen a megfelelő kulcsszavak azonosítása, amelyekre a célközönségünk tagjai keresnek.
 • On-page SEO: weboldalunk tartalmának, struktúrájának és HTML kódjának optimalizálása.
 • Off-page SEO: más honlapokról származó, weboldalunkra mutató hivatkozások (backlink-ek) minőségének és mennyiségének növelése.

A SEO jelentősége az online láthatóság fokozásában rejlik. Egy jól optimalizált weboldal könnyebben érheti el célközönségét, ezáltal növelve az ügyfelek számát és a bevételt. Mindig arra törekszünk, hogy a SEO stratégiánk naprakész legyen a keresőmotorok algoritmusváltozásaihoz igazodva.

A keresőoptimalizálás folyamata összetett, állandó figyelmet és rendszeres frissítéseket igényel, de a befektetett idő és erőforrások megtérülnek a hosszú távú organikus forgalmat tekintve.

 

A SEO alapjai

A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás alapvető célja, hogy weboldalunk jobban teljesítsen a kereső találati listáján. Az alábbiakban tárgyaljuk a legfontosabb elemeit.

 

A leggyakoribb keresőmotorok és algoritmusaik

A keresőmotorok – mint például a Google, a Bing és a Yahoo – folyamatosan fejlesztik algoritmusaikat annak érdekében, hogy a felhasználóknak a lehető legrelevánsabb találatokat kínálják. Az algoritmusok több száz faktor alapján rangsorolják a találatokat. A Google kereső például figyelembe veszi a weboldal relevanciáját, autoritását és az adott oldal által kínált felhasználói élményeket.

 

Kulcsszókutatás és használat

A SEO jelentése magában foglalja a kulcsszókutatás lépését is. A kulcsszavak kiválasztása során a leginkább célravezető a long-tail kulcsszavak és azon összetett kifejezések használata, amelyek pontosan tükrözik a felhasználók keresési szándékát. A kulcsszókutatás során figyelembe kell vennünk a következőket:

 • Kulcsszavak: ezek az adott témához szorosan kapcsolódó kifejezések.
 • Összetett kulcsszavak: részletesebben határozzák meg az adott kérdéskört.
 • Long-tail kulcsszavak: specifikusabb, hosszabb kifejezések, amelyekre kisebb a verseny.

A megfelelő kulcsszavak használata alapvető fontosságú a tartalmunk relevanciája érdekében és természetesen a keresőmotorok értékelése szempontjából is.

 

A SEO jelentése még: On-page és technikai SEO

Az On-page SEO azokat a tényezőket foglalja magában, amelyeket közvetlenül a weboldalunkon irányíthatunk. Ide tartoznak a következők:

 • Meta leírás:  a keresőmotorokban megjelenő rövid leírás.
 • Címsor: a szöveges tartalmak lényegét összefoglaló cím.
 • URL szerkezet: könnyen érthető és követhető URL-ek.
 • Alt text: képek alternatív szövege, ami a keresőmotorok munkáját segíti.

A technikai SEO biztosítja a weboldal megfelelő indexelését és működését. Magában foglalja a website sebességét, mobilbarát megjelenését és a HTTPS használatát a biztonság növelése érdekében.

A honlap biztonsága és gyorsasága

Weboldalunk biztonsága és gyorsasága elengedhetetlen a felhasználói élmény biztosítása és a keresőoptimalizálás szempontjából. A HTTPS protokoll használata növeli a biztonságot, míg a villámgyors betöltési sebesség az egyik legfontosabb rangsorolási faktor. A megbízható tárhely szolgáltató és a különböző tanúsítványok megléte elengedhetetlen a biztonságos működés és a betöltési sebesség fenntartásához.

 

Az Off-page SEO és a linképítés

Amikor az Off-page SEO-ról és a linképítésről beszélünk, a célunk, hogy releváns backlinkekkel (vagyis külső oldalakról érkező linkekkel) növeljük weboldalunk autoritását. Ezek a hivatkozások döntő szerepet játszanak a keresőmotorok találati listáin elfoglalt helyünkben és hozzájárulnak az organikus keresési eredmények javulásához.

 

A backlinkek és hivatkozások szerepe

Backlinkek (más néven bejövő linkek) azok a hivatkozások, amelyek más weboldalakról mutatnak a mi oldalunkra. Ezek fontossága kétségtelenül nagy, hiszen a keresőmotorok – így a Google is – a backlinkek számát és minőségét kulcsfontosságú rangsorolási faktorként kezelik. Fontos, hogy a hivatkozások releváns forrásból származzanak, és valódi értéket nyújtsanak a felhasználók számára.

Egy jól megtervezett, többszintű linképítési stratégia lehetővé teszi, hogy strukturáltan és fokozatosan építsük fel a linkprofilunkat. A horgonyszöveg (anchor text) variálása is erősíti a linkprofil egészséges jellegét, így elkerülhető a természetellenes linkhasználat, az ugyanis keresőoptimalizálás szempontjából igencsak hátrányos.

 

SEO stratégia és a legjobb gyakorlatok

Az SEO stratégiánk középpontjában a white hat SEO gyakorlatok állnak, amelyek etikusan segítik a lehető legjobb helyezés elérését a kereső találati listáján. Ezzel ellentétben a black hat SEO módszerek rövid távú sikerrel ugyan járhatnak, hosszú távon azonban hátrányosak hatnak, hiszen szankciókhoz és rangsorbeli visszaeséshez vezethetnek. A grey hat SEO módszerek a kettő között helyezkednek el és bizonyos esetekben kockázatot jelenthetnek.

Egy kiegyensúlyozott linképítési stratégia figyelembe veszi a rangsorolási faktorokat és a felhasználók viselkedését, miközben a relevancia és a kontextus szoros összhangját tűzi ki célul. Egy tapasztalt SEO szakember képes lesz kiaknázni az Off-page SEO és a linképítés rejtette lehetőségeket, eredményessé téve ezzel a weboldalunkat.

 

A linképítés több puszta hivatkozásoknál

A linképítés nemcsak a keresőoptimalizálásról, de a népszerűség növeléséről is szól az online térben. A link minősége és a hivatkozó oldalak hitelessége közvetlen hatással van a találati listán elfoglalt helyünkre. A releváns és magas minőségű backlinkek magukkal hozzák az organikus találatok eredményességét, javítva ezzel online ismertségünket.

A linkprofilunk diverzifikálásával, változatosabbá tételével elkerülhetjük, hogy az algoritmusok kockázatosnak értékeljék honlapunkat. Érdemes hivatkozások tekintetében nem kizárólag egy külső forrástól függeni, hanem több lábon állni és kevesebb számú, de erős, megbízható oldalról linkeket szerezni. Ezzel garantáltan biztosíthatjuk weboldalunk hosszú távú sikerét az organikus keresési eredmények tekintetében.

 

Tartalommarketing és felhasználói élmény

A keresőoptimalizálási stratégiánk középpontjában a felhasználók által értékesnek ítélt tartalom és a kiváló felhasználói élmény áll, vagyis a tartalommarketing. Ezek biztosítása kulcsfontosságú a weboldal látogatottságának és a céloldalak teljesítményének javításához.

 

Célzott tartalom készítése

Célunk, hogy releváns és minőségi információt nyújtsunk a célközönségünk számára. Ennek érdekében összpontosítunk a hasznos és tartalmas anyagok készítésére, amelyek megfelelnek az olvasók igényeinek és keresőszavaknak.

 • Témaválasztás: a weboldal témájához illeszkedő, a célközönség számára vonzó tartalmakat részesítsünk előnyben.
 • Eredetiség: újra és újra hangsúlyozzuk a duplikált tartalom elkerülésének fontosságát a keresőbarát weboldal készítés során.
 • Struktúra: címekkel, alcímekkel és felsorolásokkal tagoljuk a tartalmat, így segítve a jobb olvashatóságot és könnyebb áttekinthetőséget.

 

Felhasználói interakciók és az oldalon töltött idő

Az oldalon eltöltött idő és a felhasználói interakciók növelése szintén prioritást élvez. Ez nem csak az elkötelezettséget növeli, hanem a keresőmotorok számára is jelzést ad a tartalom minőségéről.

 • Interakciók ösztönzése: kérdések és felhívások (CTA-k) beépítése a tartalomba a felhasználói interakciók fokozásáért.
 • Felhasználói élmény (UX): a webdizájn és a felhasználói interfész (UI) optimalizálása, hogy a felhasználók könnyebben navigálhassanak és találjanak tartalmat.
 • Gyorsaság: a weboldal gyorsaságának és reakcióidejének javítása annak érdekében, hogy csökkentsük a kilépési arányt és növeljük az oldalon eltöltött időt.

Mindkét aspektus nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a weboldalunk tartalma és a felhasználói élmény valóban keresőbarát legyen és elősegítse a magasabb rangsorolást a keresőmotorok találati listáján.

 

Digitális marketing és a SEM

A digitális marketing területén a SEM (keresőmarketing) kulcsfontosságú szerepet játszik, amelynek során célzott hirdetésekkel növelhetjük weboldalunk láthatóságát a keresőkben.

 

Hirdetések a keresőben

A Search Engine Advertising (SEA), vagyis a keresőben történő hirdetések közzététele rendkívül hatékony módja a gyors látogatottság és keresésszám növelésének. A SEA keretén belül megtervezett PPC (pay-per-click) kampányokkal azonnali eredményeket érhetünk el. 

Google Ads: Ez a platform lehetővé teszi számunkra, hogy fizetett hirdetéseket jelenítsünk meg a Google keresőjében. 

Organikus találatok és a fizetett hirdetések egyensúlya

Az organikus látogatottság növelése hosszabb távú stratégia, amely a keresőrobotok által kedvezően értékelt tartalom megalkotását jelenti. Míg a fizetett hirdetések azonnali, de átmeneti növekedést biztosítanak, az organikus eredmények fenntarthatóbb látogatottságot eredményeznek hosszú távon. Az ideális SEM stratégia kiegyensúlyozza a kettőt:

 • Fizetett hirdetések: gyors eredmények és direkt célzás.
 • Organikus látogatottság: tartós jelenlét és hitelesség a célközönség szemében.

A kettő megfelelő kombinációjával biztosíthatjuk weboldalunk hatékony online megjelenését. A kampányok folyamatos monitorozása és finomhangolása lehetővé teszi számunkra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az online marketing adta lehetőségekből.