Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

Kulcsszókutatás, akik nem járatosak keresőoptimalizálásban, seoban, azoknak ez a kifejezés nem sokat mondhat, jelenthet. Fontos ez nekünk, keressük, kutassuk a megfelelő kulcsszavakat, vagy csak felesleges időráfordítás? Elmondom (vagyis inkább leírom), miért elkerülhetetlen lépés ez a minőségi keresőoptimalizálásban.

 

1. Mikor érdemes kulcsszókutatást végeznünk?

A kulcsszavak és ezek kutatása a keresőoptimalizálás kapcsán egy rendkívül fontos folyamat, melyet ha nem teszünk meg, akkor az egész keresőoptimalizálást feleslegesen hajtottuk végre.

 

2. Miért kell megfelelő kulcsszavakat keresnünk a kulcsszókutatás során?

Egy példával fogom illusztrálni, miért is fontosak a kulcsszavak és ezek felkutatása.
Írnánk valamiről és mivel sok minden jár a fejünkben (milyen autót, telefont, TV-t vennénk, milyen volt a tegnap esti focimeccs, mibe fektessük megtakarításunkat) nem tudjuk pontosan eldönteni, hogy mi is legyen a téma, mivel nem egyszerű 5-8-10 téma közül választani.

Mondjuk a tegnapi focimeccsről írunk és 1,5-2 óra alatt egy 400 szavas bejegyzést írtunk, hogy milyen hibákat vétettek a csapatok (Ugye azt tiszta, hogy Magyarország a 10 millió fociszakértő országa?), mikor kit kellett volna le-, illetve becserélni, mikor kinek kellett volna passzolni.

Mivel már utána olvastunk korábban, ezért már beállítottuk, hogy a bejegyzéseinkről tudunk statisztikákat lekérni (Google Search Console) és látjuk, hogy 1 hét alatt 5-en nézték csak meg az írásunkat. Ekkor egy életre elmegy a kedvünk az írástól, pedig az írásunk jó volt, csak éppen akkor senki se volt kíváncsi rá.
Mi lett volna a teendő?

Mivel a Google rengeteg adattal rendelkezik, tudja, hogy az adott időintervallumban (múltban) mi érdekelte az embereket, mire kerestek a neten, ezért kulcsszókutatást végzünk és kiderítjük, hogy a minket foglalkoztató témák közül mik után keresnek a magyar emberek.

Ekkor látjuk, hogy nem a labdarúgás az, hanem a gyereknevelés és így arról írunk, hogyan sikerült az elmúlt napokban a gyerekünk szokásos hisztijét óriási nevetéssé változtatnunk. 1 hét múlva pedig látnánk az eredményben, hogy több ezerszer tekintették meg a bejegyzésünket és ennek örömére újból keresünk és írunk.

 

3. A kulcsszókutatás legfontosabb lépései

 

3.1. Alkosd meg Te először a saját kulcsszavaidat

Egy témában írd össze azokat a szavakat, amik szerinted a leginkább jellemzőek rá
(pl. gyerekhisztinél – gyerekhiszti, gyerek, hiszti, probléma, nevelés, stb.)

 

3.2. Használj egy (vagy több) jó kulcsszótervezőt

Most kell összevetni a Te ötleteidet a Google eredményeivel. Én (és még sokan mások) a Google Kulcsszótervezőjét használom. Ha nincs futó AdWords kampányod, akkor csak körülbelüli keresési nagyságokat fogsz látni (100-1E, 1E-10E, stb.)

 

Ha pontosabb eredményt szeretnél látni, de lehetőleg ingyenesen, akkor látogass el Neil Patel Ubersuggest oldalára.

Itt pontos keresési számokat látsz az elmúlt időszakból. Emellett láthatod azt is, mennyire nehéz egy adott kulcsszóra előre, TOP10-be kerülni, tehát látsz SEO nehézséget is. Természetesen kulcsszó ötleteket, javaslatokat, is kaphatunk.

Egész honlapokat elemezhetünk ki, inspirációkat szerezhetünk a konkurensek oldalaitól, melyen kulcsszavakra célszerű jó minőségű, informatív aloldalakat létrehozni.

Ezek mellett még a linképítésben is segítséget nyújthat. Mindezt akár ingyen is, de a havi 10 dolláros teljes ár mellett is bőven megérik a plusz funkciók, mint pl. a múltbéli adatok

 

Ubersuggest kulcsszókutató honlap

 

3.3. Tesztelj

Írd be a Google keresőbe és nézd meg miket dob ki a kereső. Próbálj olyan kulcsszavakat találni, amelyeket minél többen kerestek az elmúlt időben.

 

3.4. Írd meg a bejegyzést

Írd meg és tedd közzé a bejegyzést. Sokkal jobb a publikált tartalom, a majdnem késznél.

 

3.5. Ismételj

Nem elég egyszer keresni a kulcsszavakat, mivel változnak a trendek, ezért változnak az embereket érdeklő témák is. 2-3 havonta mindenképpen készítsd újabb kulcsszókutatást.

Kép forrása: Alex Z.

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta több száz honlap keresőoptimalizálásával bíztak meg. Mentoráláson kívül havidíjas keresőoptimalizálással (kivitelezés, tanácsadás) segítem ügyfeleimet.