Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

A keresőoptimalizálás egyik legmeghatározóbb eleme sokáig a horgonyszöveg (angolul: anchor text) volt. Jelentősége mára már elhalványult, ám közel sem elhanyagolható. Hogy mit is takar pontosan a SEO megjelenésekor olyan fontos horgonyszöveg és hogyan kell használni a jó eredmények érdekében? Az alábbiakban ennek járunk utána!

 

Mit is jelent a horgonyszöveg?

 

A horgonyszövegnek leginkább a linképítésben van kiemelkedő szerepe, ugyanis azt a szöveget jelenti, amelyre a link rá van ültetve. Neve is ebből a tulajdonságából fakad, hiszen a link alapja, kapaszkodója, “horgonya”. A horgonyszövegre kattintva nyithatjuk meg a ráhelyezett hivatkozást. A felhasználók és a keresőmotorok számára is meghatározó, épp ezért fontos, hogy megjelenésben elkülönüljön a szöveg többi elemétől és figyelemfelkeltő is legyen annak érdekében, hogy minél többen rá kattintsanak. Ezt úgy érhető el a leginkább, ha a szöveg és a ráültetett URL konzekvens kapcsolatban áll egymással.

 

A horgonyszövegek típusai:

  • anchor text lehet a márka neve,
  • a kattintható URL önmagában is szerepelhet,
  • lehet egy cikk vagy aloldal főcíme,
  • ahogy a hivatkozott webhely neve is,
  • teljesen vagy részben egyező kulcsszavak,
  • kapcsolódó kulcsszavak,
  • valamilyen cselekvésre történő felhívás, amely nem kapcsolódik közvetlenül a tartalomhoz.

 

Ezért fontos a horgonyszöveg

 

A horgonyszöveg szolgál az oldal tartalmának azonosítására, ezért a keresőmotorok szempontjából igen fontos szerepe van. Minél több és erősebb link kapcsolódik egy oldalhoz, annál jobb minőségűnek értékeli a Google. Ezért van olyan kiemelt jelentősége a linképítésnek.

 

A Google számára tehát a horgonyszöveg szolgál információval arról, hogy miről szól az adott szöveg. Ma már persze nem kizárólag ezt, hanem a szövegkörnyezetet is vizsgálják az algoritmusok. A horgonyszöveget nem elég azonban használni, fontos, hogy helyesen is alkalmazd őket.

 

Nem ajánlott például semmitmondó kifejezésekre ültetni a linket, mert az megzavarhatja a keresőt (például “Kattints a részletekért!”, “Tovább…”, “Részletek itt!”). A másik gyakori hiba a horgonyszövegek meghatározása során, a túloptimalizálás. Nem előnyös egy szövegbe túl sok linket helyezni, ráadásul ugyanazokra a kulcsszavakra. A kulcs itt is a mértékletesség.

 

Egy olyan honlapra, amelynek témája a “SEO szolgáltatás”, logikus a “SEO szolgáltatás” kulcsszót horgonyszövegként megjelölni, hiszen erről szól az adott oldal és a keresőmotorokkal is ezt szeretnénk közölni. Ha pedig kifejezetten SEO mentorként tevékenykedsz, miért ne építenél linket a “SEO mentor” kifejezésre? De ne csak és kizárólag ezzel a horgonyszöveg típussal operálj és semmiképpen se hivatkozd rendellenes, egészségtelen arányban.

 

Most, hogy már tudod, hogyan hátráltat a horgonyszöveg, ideje megtudni, hogy hogyan érdemes őket használni!

 

Így alkalmazd jól a horgonyszöveget!

 

A horgonyszöveg olyan szereppel rendelkeznek az online térben, mint az autósok számára a jelzőtáblák az utakon. A Google a természetes linkprofilokat szereti, amelyek a valóságban tökéletes formában aligha léteznek, mégis törekedned kell a kialakításukra. Saját honlapodat igyekezz változatosan linkelni, a linkeket különböző horgonyszöveg fajtákba és szövegkörnyezetbe építeni.

 

Ha fokozatosan adott kulcsszavakra szeretnél előrébb jutni a kereső találatai között, akkor a kulcsszókutatás során meghatározott kulcsszavakra helyezd a horgonyszöveget. Ezt is érdemes több variációban megtenni. A horgonyszöveg a kulcsszót teljes egészében vagy részben is tartalmazhatja, de lehet ahhoz kapcsolódó is. Haladó szinten már a domain névre is érdemes anchor textet helyezni. A jó horgonyszöveg ezen kívül értelmes, természetes jelentést hordoz magában, nem erőltetett, nem erőszakolja meg a nyelvtani szabályokat és jól passzol a szövegbe.

 

A korábban említett sima URL-es és márkaneves változatot is érdemes alkalmazni. Összességében elmondható, hogy a legjobb eredmény a különböző horgonyszöveg fajták változatos és konzekvens használatával érhető el. A pontos jelentéssel bíró horgonyszövegeknek a háttérből vizuálisan is ki kell tűnni, ezért érdemes őket aláhúzni és más betűszínnel kiemelni. Ez akadálymentesítés szempontjából is jó megoldás. A túl hosszú szövegrészek vagy teljes mondatok használata összezavarja az internet népét és a keresőt is, ezért a legoptimálisabb esetben a horgonyszöveg 2-5 szó hosszúságú.

 

A jó horgonyszöveg segít átláthatóbbá, rendszerezettebbé tenni az oldalt, könnyen feltérképezni a linkhálózatot mind a felhasználók, mind pedig a kereső számára. Ezzel együtt pedig hozzájárul ahhoz, hogy a keresőoptimalizálással hamar érhess el kedvező eredményeket.

 

Így vizsgálható a linkprofil

 

A horgonyszöveget mindig egy oldal külső és belső linkhálózatának keretében kell ellenőrizni. Ezt több szoftver is segíti. Ilyen például a Google Search Console, amelyen belül a linkek menüpontot kell kiválasztani. A Screaming Frog ennél könnyebben használható letölthető alkalmazás, amely számos információval szolgál, ráadásul akár ingyenes is. A SEO SpyGlass ugyancsak ingyenes (is lehet), de használatának sajnos vannak korlátai. Az említett alkalmazásokon kívül sok más eszköz segíti a linkhálózat feltérképezését és a hozzájuk tartozó horgonyszövegek áttekintését is.

 

A horgonyszöveg 10-15 évvel ezelőtt óriási szereppel rendelkezett a keresőoptimalizálásban. Jelentősége mára megkopott, de egyáltalán nem mellőzhető. Okosan használva – figyelve a környező szövegrészekre is, hiszen a kereső azzal együtt értékeli – a keresőoptimalizálás is sikeressé tehető a megfelelő horgonyszöveggel.

 

Számos módon próbálnak visszaélni vele, ám a Google figyel és bünteti is ezeket a megoldásokat. A leggyakrabban az anchor text a kulcsszóval pontosan egyező alakban szerepel nagy arányban, ami már túloptimalizálásnak számít és visszaélésként azonosítják. A fő cél a természetes linkprofil kialakítása, amelyben sokszor jelenik meg a domain név vagy a márkanév horgonyszövegként, és ezek a linkek a főoldalra irányulnak. Ha további tájékoztatásra van szükséged az olvasottakkal kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal!

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor és Google ADS mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta közel 50-60 honlap havidíjas keresőoptimalizálásával bíztak meg. A 2020-as évtől kezdőden a Google Ads alapjait is oktatom a mentoráltjaimnak, mivel az alapos online jelenléthez ezen csatorna használata is szükséges és egyre inkább elengedhetetlen.