Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

Sok vállalkozó dönt úgy, hogy saját maga építi fel a weblapját, a SEO szabályai szerint. A tökéletes keresőoptimalizálás házilag is megvalósítható. Nézzük!

 

A keresőoptimalizálás házilag: hogyan kezdjünk hozzá?

A keresőoptimalizálás célja organikus, azaz nem fizetett tartalmak formájában elérni azt, hogy a weboldalunk nézettsége nőjön. Ahhoz, hogy keresőoptimalizálással a lehető legjobb célt érjük el, el kell sajátítanunk annak alapjait, fogásait. A tanulási folyamat elején a következő három szempont mentén kell elkezdenünk olvasni, tanulni. Az interneten sok blog és videó segít abban, hogy a keresőoptimalizálás házilag is sikerülhessen. Ehhez azonban hosszú út vezet.

 

A keresőoptimalizálás alapjainak elsajátításához három dologról kell komolyan tanulnunk.

 

A honlapok felépítéséről, mert nagyon fontos, hogy a Google könnyen fel tudja térképezni a honlap struktúráját, hiszen így tudja az aloldalainkat is megjeleníteni a találati oldalon, illetve az osztályozásnál is fontos számára, hogy mennyire átgondolt az oldal struktúrája. Másrészt tudatos stratégia részeként nekünk is érdekünk, hogy a felhasználó számára is áttekinthető legyen az oldaltérkép, valamint az egyes aloldalakhoz akkor és úgy jusson el, ahogy és amikor mi szeretnénk.

 

A másik nagyon fontos dolog a kulcsszavak használata, a kulcsszókutatás. Tudatos kulcsszóhasználat és alapos, informáló szövegek kellenek ahhoz, hogy a Google jól rangsorolja az oldalunkat.

 

A harmadik szempont pedig a linképítés. A Google algoritmusa azt is figyeli, hogy az általa hitelesnek besorolt oldalakról hova mutatnak linkek. Az így létrejövő hálózatnak komoly szerepe van, és ha mindezt átlátjuk, akkor a mi kezünkben van az irányítás.

 

A keresőoptimalizálásban szoftverek is segíthetnek bennünket, ilyenek például a Magestic, Ahrefs, SEO Powersuite, SEOzseni és társai. Nagyon sok technikai feladatot tudnak ezen programok megoldani, így tehermentesíteni bennünket.

 

Amit a keresőoptimalizálás tanulásáról tudni kell

A fent említett három témakörben kell elmélyülnünk tehát ahhoz, hogy elsajátítsuk a keresőoptimalizálás technikáját, fortélyait. Látszólag sokszor úgy tűnik, hogy elég a megfelelő kulcsszavak elhelyezése a szövegekben. Vannak helyzetek, amikor ez így is van. Például ha olyan témáról írunk, amelyben nincsen erős konkurenciánk, jól felépített weboldallal, jól kulcsszavazott (SEO szövegírás), olvasmányos és áttekinthető szöveggel, illetve a Google rangsorolásának a többi követelményével. Ilyenkor könnyű a dolgunk. Azonban egyrészt ez a helyzet sem örök, hiszen bármikor akadhat olyan üzleti vetélytárs, aki szintén az organikus keresésekben, a keresőoptimalizálásban találja meg a megoldást oldala és üzlete népszerűsítésére. Másrészt pedig a könnyen jött siker, átmeneti szerencse megtéveszthet minket a tudásunk értékelésében.

 

Ugyanis a keresőoptimalizálás házilag is megvalósítható, azonban az út hosszabb és nehezebb, mint amilyennek elsőre tűnhet. Szerencsére rengeteg blog található az interneten, amely segít a SEO tanulásban, oktatóvideók, ingyenes tananyagok érhetőek el. Azonban aki elkezdi ezt az utat, egy idő után szembesül azzal, hogy sok időt és energiát, ezáltal pedig pénzt kell belefektetnie ebbe a tevékenységbe, hogy megfelelő tudást, ezáltal sikeresen optimalizált oldalakat kapjon. Több kisebb, és több nagyobb hibába esünk bele a tanulás alatt, amely lelassítja az előrehaladást. Azonban, ha van türelmünk, kitartásunk, és ami a legfontosabb, időnk, akkor megtanulhatjuk a fogásokat.

 

SEO mentorálás

A SEO mentorálásának az a célja, hogy felgyorsítsa a hosszú és költséges tanulási folyamatot. Sokan kerülnek abba a helyzetbe, hogy sok befektetett idő és hiba után arra a következtetésre jutnak, hogy kár volt belevágniuk a keresőoptimalizálásba házilag. Ugyanis, ha előre tudják, hogy mennyi időt és pénzt emészt fel a folyamat, akkor máshogy döntenek. Azonban nem feltétlenül kell máshogy dönteni. Persze sokszor tényleg érdemes külső, tapasztalt céggel leszerződni. De előfordulhat, hogy csak egy kis mentorálásra van szükségünk.

 

Mikor válasszunk mentort SEO terveink megvalósításához?

A keresőoptimalizálás házi fortélyainak elsajátításával kapcsolatban tisztában kell lennünk azzal, hogy több évnyi tanulás kell ahhoz, hogy igazán jók legyünk. Sokszor fordul elő, hogy olyan hibába esünk, amelynek a kijavítása miatt több tíz órás “kerülőutat” teszünk. Ezt hívják tapasztalatnak, persze. Azonban minden vállalkozó tudja, hogy az idő pénz. Ezért kell mérlegelnünk, mennyi befektetett munkát ér meg nekünk a keresőoptimalizálás házilag történő kivitelezése?

 

A SEO mentorálás során ugyanúgy mi tanuljuk meg a keresőoptimalizálás technikai tudnivalóit, hátterét. Azonban egy szakember segít nekünk elkerülni az igazán időigényes hibákat, komoly tippeket kaphatunk tőle, ezáltal nagyobb lépésekben haladunk előre. A vállalkozásunk mérete, a szabadidőnk, más elfoglaltságaink, illetve a tervezett oldallal kapcsolatos elvárásaink, a konkurencia, a várt növekedés, és ehhez hasonló tényezők mentén kell meghoznunk a döntést: Egyedül tanulunk vagy mentorral, esetleg inkább egy külsős céget bízunk meg az organikus online reklámunk összetett kezelésére?

 

Mikor érdemes másra bízni a keresőoptimalizálást?

Ha úgy döntünk, hogy igazán komoly stratégiára, és nagyon erős keresőoptimalizálási stratégiára van szükségünk, ha nagyon sok találatot szeretnénk elérni, ráadásul az igazán erős konkurenciával szemben, akkor jobb döntés lehet egy külsős SEO cég felkeresése, havidíjas keresőoptimalizálás igénybevételével. Nem csak a rászánt idő mértéke miatt, hanem azért is, mert az igazán jó eredményekhez a legtöbb esetben a keresőoptimalizálást támogató programokra van szükség. Ezek ellenőrzik például az egyes oldalak megbízhatóságát, segítik a nézettségünk analizálását, hogy tanuljunk a hibáinkból, és korrigálhassuk azokat. Felméri a konkurenciát, és más, technikai segítséget nyújtanak például a linképítésben is. Ezek a programok 50-100 dollárba kerülnek havonta, persze léteznek előfizetői csomagok is. Érdemes felmérni, hogy ha csak 1-2 oldalt üzemeltetünk, akkor ár-érték arányban ez a költség, illetve az önképzésre szánt pénz és idő magasabb költséggel jár-e, mint egy SEO ügynökség szolgáltatásának az ára. Hiszen ezek a szoftverek, havidíjas programok a szakemberek rendelkezésére állnak, és a mi vállalkozásunkat is segítik a használatukkal. Azonban, ha mi egyetlen honlap keresőoptimalizálása miatt fizetnénk elő rájuk, akkor egyszerűen túl drágák lennének. (Ha bővebben érdekel a téma, akkor olvasd el a keresőoptimalizálás árak témájában íródott cikket is)

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta több száz honlap keresőoptimalizálásával bíztak meg. Mentoráláson kívül havidíjas keresőoptimalizálással (kivitelezés, tanácsadás) segítem ügyfeleimet.