Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

Mi a helyzet hazánkban keresőoptimalizálás árak terén? Ahhoz, hogy megértsük egy-egy SEO szakember ajánlatát, tisztában kell lennünk néhány alapdologgal a keresőoptimalizálással kapcsolatban. Ebben segít ez a bejegyzés.

 

Milyen áron dolgoznak a SEO szakemberek?

 

Az árak palettája nagyon széles, és soktényezős. Hogy mi befolyásolja a keresőoptimalizálás árait? Egyrészt az, hogy pontosan milyen szolgáltatásra van szükségünk. Hiszen létezik SEO alapú tartalomgyártás, technikai SEO, és persze a keresőoptimalizálás harmadik ága a linképítés. Előfordulhat, hogy komplett szolgáltatást kér valaki, ebben az esetben maga a SEO szakember alakít ki mindent, amire szükség van ahhoz, hogy jó helyezést érjen el az adott weboldal a Google-ben.

 

A keresőoptimalizálás nagyon összetett dolog, kifejezetten technikai munkával nem lehet előre jutni, szükség van megfelelően megírt tartalmakra és jó helyre mutató linkek összetett struktúrájára is. Persze előfordulhat, hogy valakit csak az egyik kérdésben kell megtámogatni, ilyenkor más árak jönnek ki.

 

Az árat az is befolyásolja, hogy kifejezetten SEO mentorálásra van-e szükségünk, esetleg gyakorlati támogatásra is. Hiszen elképzelhető, hogy valaki saját maga tanulná ki a keresőoptimalizálás rejtelmeit, és ehhez csak tananyagra van szüksége, esetleg időnkénti támogatásra, segítségre. Ez a megoldás látszólag lényegesen olcsóbb. Ám érdemes mérlegelni a befektetett idő és energia számbavételével is.

 

Mindezek függvényében például a havidíjas keresőoptimalizálási szolgáltatást egy kezdő keresőoptimalizáló akár már 25-30 000 ft-ért is elvállalhatja. Egy tapasztalt szakember, aki már biztosan komoly eredményeket ért el SEO terén, akár többszázezer forintot is elkérhet. Ha komplett szolgáltatást szeretnénk kérni, akkor 80-100 000 ft havidíjjal érdemes számolni. Ez a pénz befektetés, nem szabad rövidtávon gondolkodni, hiszen a megfelelően optimalizált tartalmak akár évtizedekre is megalapozhatják cégünk hatékony online jelenlétét.

 

Keresőoptimalizálás árak csomagban

 

Az egyik leggyakrabban választott megoldás az előfizetéses csomag szokott lenni. Tehát a havidíjas szolgáltatás. Itt a havidíj árát meghatározza a szolgáltatások típusa, mennyisége.

A csomagárak a legtöbb esetben folyamatos analitikát is tartalmaznak. Persze ez szakembertől, cégtől is függ.

 

A komplett keresőoptimalizálási csomag lényege, hogy átfogó stratégiát dolgozunk ki, melynek célja az ügyfél oldalainak előre sorolása, majd e mentén a stratégia mentén dolgozik. Optimalizálja az oldalakat, kiküszöböli a technikai hibákat, valamint a linkhálózatot is létrehoz, folyamatosan gondozza és frissíti. Egy ilyen komplett SEO csomaggal természetesen a folyamatos analitika is együtt jár, amellyel nem csak a SEO szakember, de az ügyfél is tudja követni az eredményeket.

 

Természetesen sokféle havidíj csomag létezik, persze minden keresőoptimalizálással foglalkozó szakembernél elérhető a komplett szolgáltatások csomagja. A komplett csomag előnye, hogy mivel a keresőoptimalizálásban minden összefügg mindennel, könnyebb dolga van a szakembernek, és könnyebben vállalhatja a felelősséget is, ha minden az ő kezében van. Ilyen esetben a keresőoptimalizálás árak is könnyebben kikalkulálhatóak.

 

A mentorcsomag mellett egyébként nálam pont ezért csak teljes csomag érhető el.

 

Keresőoptimalizálás: DIY, mentorral

 

Annak, aki maga szeretné elvégezni a weboldala keresőoptimalizálását, szintén vannak lehetőségei. Az ő esetükben vannak különböző tanfolyamok, melyek segíthetnek elindulni a keresőoptimalizálásban. De lehet SEO mentorálást is találni, amikor is a keresőoptimalizálási szakember nem helyettünk dolgozik, hanem segít minket, irányítja a tanulást. És természetesen mindezt a saját oldalunk. Tehát úgy tanulunk, hogy közben a saját oldalunk is javul, „optimalizálódik”.

 

A SEO tanácsadás általában egy teljeskörű elemzést takar, amely során a SEO szakember összeül az ügyféllel, és rávilágít minden hibára, amely hátráltatja oldalát vagy webshopját az előre jutásban. Ehhez érdemes már valamilyen szintű alaptudással rendelkezni a keresőoptimalizálásról. A SEO tanácsadás csomagok akkor a leghatékonyabbak ugyanis, ha ötletek, javaslatok kellenek a már elkezdett munkához. Például akkor érdemes kérni, ha elakadtunk az optimalizálással, vagy valami nem működik jól, és nem tudjuk, hol a hiba.

 

A keresőoptimalizálás audit során feltárt hibák javítása már nem a szakember, hanem a megrendelő feladata.

 

Sikerdíjas keresőoptimalizálás

 

Amikor a keresőoptimalizálás árakon töprengünk, érdemes figyelembe venni, hogy többféle lehetőség létezik, de át kell gondolni, hogy mi áll mögöttük. Például a sikerdíjas keresőoptimalizálás kiváló lehetőség lehet a különböző csomagok és auditok helyett. Azonban át kell gondolni, hogyan is működik.

 

Rövidtávon a sikerdíjas keresőoptimalizálás megéri az ügyfélnek, hiszen a SEO hetek, hónapok alatt érik be, hatása azonban tartós. Évekig, évtizedekig érezhetjük az eredményét.

 

A sikerdíjas keresőoptimalizálás során akkor kezd el fizetni az ügyfél, amikor jönnek az eredmények. Onnantól viszont havidíjas lesz. Sok ügyfél azt gondolja, hogy jó, akkor innentől egy évig fizetem a havidíjat. De ez nem így működik. Amíg eleinte olcsó a szolgáltatás, addig az eredmények gyarapodásával nő az ára, általában kulcsszóra leosztva vagy kattintás alapon kell fizetni havonta.

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor és Google ADS mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta több száz honlap keresőoptimalizálásával bíztak meg. A 2020-as évtől kezdőden a Google Ads alapjait is oktatom a mentoráltjaimat, mivel az alapos online jelenléthez ezen csatorna használata is szükséges és egyre inkább elengedhetetlen.