Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

A SEO szövegírás keresőoptimalizált szöveges tartalom írását jelenti. Pontosan mitől lesz egy tartalom keresőoptimalizált? Attól, hogy a bejegyzésünket úgy írjuk meg, hogy az a Google keresőmotorjainak a munkáját segítse, a szövegünket összekapcsolja a bizonyos kulcsszavakkal. Azokra rákeresve jó pozícióban legyen az a Google kereső találati listáján. A Google egyre és egyre bonyolultabb algoritmusokkal igyekszik ellenőrizni a szöveges tartalmakat. Azokat az oldalakat rangsorolja előre a találati listáján, amelyek az adott keresés szavaival relevánsak. Mi pedig tudatosan egy-egy témára írjuk meg a szövegünket. Arra a kérdésre, problémára keresve a mi bejegyzésünkkel találkozzon a lehetséges olvasó. Ezen szavak, kifejezések megtalálásában egy alapos kulcsszókutatás lehet a segítségünk, melyhez nagy segítséget nyújtanak a máasik cikkben felsorolt kulcsszó kereső eszközök.

A kiválasztott keresőszóra úgy tudunk releváns tartalmat írni, amely a Google találati listáján is megjelenik. Sőt, mi több, előkelő helyen, hogy odafigyelünk arra, amire a Google motorja is. Több kritérium van, ami alapján a Google rangsorol. Például a kulcsszavak helye a szövegben, az oldal hitelessége, a szöveg felépítése és a kulcsszóhoz tapadó kifejezések jelenléte.
 
Összességében a SEO szövegírás, úgy tűnik, hogy a Google-nek írt tartalmat jelenti. Valójában azonban mi az olvasóinknak írunk, nem a Google-nek. A keresőoptimalizálás tehát csak eszköz. Néhány kritérium, melynek meg kell felelnünk, ha úgy tetszik, stratégia. De a cél egy informatív szöveg megírása, amely felkelti az olvasóink figyelmét. Különben miért írnánk?

 

Miért jó nekünk a keresőoptimalizált tartalom, a SEO szövegírás?

Online marketing szempontból nagyon fontos a jó szöveg. Hiszen a tartalommal lehet értékesíteni. A Google Ads hirdetései folyamatosan drágulnak. De bármelyik másik felületen, közösségi oldalakon próbálunk meg hirdetni, hasonló jelenséggel szembesülünk. A Facebookon folyamatosan csökken a nem fizetett posztok megjelenése. Csökken azok száma, akiknek megjeleníti a Facebook organikusan a tartalmunkat. Ezért aztán aki az internet segítségével próbál eljutni az ügyfeleihez, vásárlóihoz, annak hirdetnie kell.

 
Vagy ott a másik lehetőség, a keresőoptimalizált szövegírás. Egy jó cikk megírása ingyen van, megiratása sem kerül olyan sokba, mint amennyit a folyamatosan dráguló hirdetésekre költenénk. De a legfontosabb, hogy a keresési szándéknak megfelelő cikket írjunk. Sőt, a Google Ads is figyelembe veszi a meghirdetett honlap és aloldal minőségét és relevanciáját. A hirdetés során kevesebb költséggel és nagyobb hatékonysággal jár a jó és releváns oldalak meghirdetése. Tehát a jól felépített és jól megírt, fontos kulcsszavakat tartalmazó szöveg nagy érték.

 

Hogyan írj jó SEO bejegyzést?

A keresőoptimalizálás szemléletében megírt szöveg kritériumai tulajdonképpen egy jó minőségű bejegyzés kritériumai. Hiszen a Google sem vár tőlünk mást, csak jó és releváns bejegyzést. A SEO szöveg megírásakor oda kell figyelnünk arra, hogy az minél informatívabb és hasznosabb szöveget írjunk. A Google méri az olvasó elégedettéget is. Tehát hiába tesszük bele a kulcsszavakat a szövegbe, ha annak tartalma csak távolról, és túl általánosan érinti azt a témát, amiről elvileg szólnia kellene a szövegnek. Azonban nem csak a tartalom minősége számít. Például a szöveg felépítése, mert fontos, hogy minél átláthatóbb legyen. Manapság görgetve olvasunk, a fontos pontokon ragad meg a szemünk, így keressük a nekünk számító információt a szöveg bekezdései között. Napjaink internetfelhasználója tagoltan olvas. Mert az idő a legdrágább. Persze a jó szöveg ennél bonyolultabb. Nézzük részletesebben!

A szöveg struktúrája

A szöveg struktúrája a már említett olvashatóság miatt számít. Fontos, hogy több, eltérő témájú, de a tárgyhoz kapcsolódó bekezdésre bontsuk a szövegünket. Akár a címsor 2-3. szintjéig is szétbonthatjuk a mondanivalónkat. Hiszen így a szövegnek lesz egy könnyen átlátható szerkezete.

 
Ezért mielőtt elkezdjük írni a bejegyzésünket, építsük fel előre annak struktúráját. Így sokkal könnyebb dolgunk lesz annak megírása során, és az olvasóknak is átláthatóbb, hasznosabb anyagot tudunk átadni.
 
A szöveg legyen több, kisebb egységre bontva, akár egy-egy bekezdésen belül is. Néha egy-egy képpel törjük meg a tartalmat, hiszen ez felfrissülés a szemnek. Arra is gondoljunk, hogy bármilyen témára is keresett az olvasónk, kissé könnyedebbé kell azt tenni. Még akkor is, ha komoly dologról van szó. Az embert rengeteg inger éri az interneten keresztül, ezért meg kell ragadnunk a figyelmét. Ehhez tartalmas, de szellős, illusztrált szöveget kell írnunk.

 

Témahitelesség

A témahitelesség több szempontból is számít. A Google nem csak a kulcsszavakat, és az oldalon töltött időt figyeli. Fontos az is, hogy a kulcsszóval kapcsolatos kifejezések is megjelennek-e a szövegben. Ezzel próbálja kiküszöbölni a csak az ő számára írt, egyébként nem informatív és nem hasznos cikkeket, és az azokat tartalmazó honlapokat.

 
A hitelesség azonban nem csak egy-egy bejegyzés kapcsán fontos. Az algoritmus azt is figyeli, hogy az egész weboldal nagyjából egy téma köré tömörül-e, az ott található szövegek kapcsolatban állnak-e egymással. Például egy online marketingről szóló oldalon a bejegyzések témája érintkezik-e az online marketing témakörével. Mert ha a bejegyzések témái nagyon eltérnek egymástól, akkor a Google nem fogja az oldalt specialistának, a témára fókuszáló oldalnak tartani. Pedig a Google-nek van rangsora is a hiteles oldalakról, és ezek erősen összefüggenek az oldalak találati listában elfoglalt helyükkel.
 
Másrészt a témahitelesség az olvasók szempontjából is fontos. A termék vagy szolgáltatás értékesítéséhez meg kell őket szólítani, és be kell bizonyítani számukra a szakértelmünket. Emellett támogatni is kell őket, bizalmat kell építeni.

 

A képek és a videók szerepe a SEO szövegírásban

A képek is komolyabb szereppel bírnak egy SEO szövegben, mint gondolnánk. Egyrészt, ahogy már említettük, a szöveg olvashatóságát segítik. Vezetik a szemet, kicsit pihentetik, kicsit könnyebbé teszik a szöveget. Emellett a képek hangulatot is adnak át, ezért figyeljünk oda arra is, hogy a fotókkal mit szeretnénk közvetíteni. A képeknek azonban a Google szempontjából is jut szerep. Az oldalainkon található képeket mindig el kell nevezni. Mert a Google képkeresője is kilistázhatja azokat, ezzel a kép az oldalunkra vezetheti a látogatókat.

 
A videók szerepe is fontos. Egyrészt a legfiatalabb aktív generáció már sokkal inkább a videós tartalom fogyasztója, mint a nagy, összefüggő szövegeké. Ez viszont SEO szempontból nem túl nagy segítség. Az viszont igen, hogy a Google méri az oldalon töltött időt, ezen pedig egy videó sokat lendíthet.

 

A képek és a videók szerepe a SEO szövegírásban

 

Kulcsszavak elhelyezése a szövegben

A keresőoptimalizált szöveg címsorában jelen kell lenniük a kulcsszavaknak, illetve az azokhoz kapcsolódó kifejezéseknek. Emellett a címsorokban, azaz headline-okban is jó, ha jelen vannak. Mivel a headline-ok is kiemelt figyelmet kapnak a Google algoritmusnál, mert ezeket kiemelten pásztázza a keresőmotor.

A törzsszövegben is jelen kell lenniük a kulcsszavaknak, persze értelmesen, egy olvasható szöveg formájában. Mivel a Google azt feltételezi -helyesen- hogyha egy témáról írunk, akkor az a téma kifejezés formájában gyakran megjelenik a szövegünkben.
 
Van egy tényező, amire sokan nem szoktak figyelni. A kulcsszavaknak jelen kell lenniük a meta description-ben is. A meta description az a kb- két sornyi leírás, amit a cím alatt jelenít meg a Google a szövegünkről a találati oldalon. Ezért figyeljünk oda, például arra, hogy a meta leírás legyen figyelemfelkeltő, érdekes és rövid.

 

Ne feledkezzünk meg a címről sem. A title, azaz cím szintén egy iránymutató a Google számára a szövegünk tartalmáról. Ezért fontos a kulcsszavainkat, és az azokhoz kapcsolódó kifejezéseket megjelölnünk cím formájában.
 
A kulcsszavak elhelyezését egy kulcsszókutatás előzi meg. A szöveg megírását is ezzel kezdjük, ha keresőoptimalizált tartalmat szeretnénk létrehozni. Az utólag betuszkolt kulcsszavak nagyon erőltetett szöveget eredményezhetnek.
 
A kulcsszó kereséshez általában alaposabban utánajárunk a célközönségünk szokásainak és nyelvhasználatának. Léteznek olyan oldalak, amelyek segítenek az általunk beírt kulcsszavak mellé újabbakat találni, esetleg azokat árnyalni. A témához kapcsolódó keresési szokásokat is felismerhetjük általuk.

 

Kulcsszó sűrűség

A kulcsszavak jelenléte fontos. Iránymutatás, segít rátalálni a szövegünkre, ezáltal elérni az olvasóinkat, hogy eljusson hozzájuk a mondanivalónk. Azonban a kulcsszavak halmozása, indokolatlan felbukkanása, értelmetlenül sűrű elhelyezése gyanút kelt. A Google rossz értékelést fog adni a szövegünknek, és idővel az oldalunknak is, ha így járunk el. Nem szabad tehát halmozni a kulcsszavakat. Azonban akkor sem érünk el célt, ha túl keveset szerepeltetjük azokat a szövegben, illetve persze rossz helyen. Meg kell találnunk a tökéletes egyensúlyt. A kulcsszavak helyét már tudjuk. Mi lehet a helyzet a számukkal? Mennyi kulcsszó a túl sok, vagy a túl kevés? Kevés vagy sok az 5-7%-os kulcsszúarány SEO szövegírás esetén? Ha szeretnénk minél többször használni a kulcsszót, hogy a Google felfigyeljen ránk, akkor írjunk hosszú szöveget. Ez nem csak a kulcsszavak szempontjából segít, hanem hitelesebbé is tesz. Nem csak a Google, hanem az olvasóink szemében. Persze nem elég a hosszú szöveg, a tartalom, mint arról már szó volt, legyen minőségi is.

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta több száz honlap keresőoptimalizálásával bíztak meg. Mentoráláson kívül havidíjas keresőoptimalizálással (kivitelezés, tanácsadás) segítem ügyfeleimet.