Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

A Black hat SEO olyan etikátlan keresőoptimalizálási technikák összessége, amelyeket a kereső tilt. A fekete kalapos, vagyis Black hat SEO a fehér kalapos, azaz a White hat SEO ellentéte, amely az etikus, irányelveknek megfelelő módszereket jelenti a keresőoptimalizálás eredményessége érdekében. A fekete kalapos technikák alkalmazása – ha a keresőmotorok fényt derítenek rájuk – akár kitiltással is járhat, de mindenképpen számottevő zuhanást okozhat oldaladnak a találati listán. Az alábbiakban megnézzük, milyen Black hat SEO technikák léteznek!

 

A Black hat SEO fogalma

 

A Black hat SEO tehát az irányelvekkel ellentétes gyakorlat, melyek használata büntetést von maga után. Olyan technikák ezek, amelyek nem szolgálják a felhasználók megelégedettségét, nem informálják őket, tulajdonképpen az olyan tartalmakkal, amelyek ezt a módszert alkalmazzák, nem mennek semmire. 

 

A Black hat SEO egyfajta “sötét varázslat”, amelyet az algoritmusok (látszólag) szeretnek, de a felhasználók már kevésbé. Gyakori használatuk nemhogy előrébb vinne a keresőben, sokkal inkább hátrányosan hat a helyezésekre. 

 

A White hat SEO az etikus, a keresőmotorok irányelveihez alkalmazkodó technikák alkalmazását jelenti. Ezek segítségével minőségi tartalmakkal szolgálhatsz, ami kétségtelenül hozzájárul a jobb felhasználói élményhez. 

 

Black hat SEO technikák

1. Kulcsszóhalmozás

A kulcsszóhalmozás a kulcsszavak túlzott mértékű használatát jelenti a szöveg egészéhez képest. A kulcsszókutatás során meghatározott kulcsszavak ideális aránya legfeljebb 4-6%, ennél magasabb arányú alkalmazás már túlzás és büntetést vonhat maga után. A túl sok kulcsszó nem hat természetesen és a felhasználók számára sem élvezetesek az ilyen tartalmak.

 

A kulcsszóhalmozás a laikusok számára is könnyen felismerhető. A Google az alábbi eseteket tekinti a módszer használatának: 

  • túl gyakran ismételt szavak, kifejezések, amelyek élvezhetetlenné teszik a szöveget,
  • olyan szövegrészek, amelyekben gyakran előfordul azoknak a településeknek a listája, amelyekre előrébb szeretnél kerülni a találatok között,
  • telefonszámok sorozata.

 

2. Álcázás

Az álcázás pontosan azt jelenti, aminek tűnik. Vagyis azt, amikor olyan kulcsszavakat használunk, amelyek nem a szöveg valós tartalmára utalnak. Ilyenkor a felhasználók és a keresőrobotok két külön tartalmat látnak. Ez amilyen régi trükk, olyan nagy büntetést von maga után. Alkalmazásával az oldalak olyan kifejezésekre is jó helyezést érhetnek el, amelyről nem is tartalmaznak érdemi információt. A spam oldalak pedig ezzel szeretnék elérni, hogy a kereső ne vegyen tudomást az általuk szolgáltatott tartalomtól. 

 

3. Rendellenes átirányítás

Átirányítások (redirect) több módon is megvalósulhatnak. Egyrészt úgy, hogy az oldal a keresőmotorokat és a felhasználókat egy másik oldalra irányítja. Másrészt pedig úgy, hogy egy erős oldal egy gyenge oldalra irányít át annak érdekében, hogy javítson a keresőben elfoglalt helyezésén. A tervezett átirányításnak van helye, de az alattomos céloknak alárendeltnek nincs. 

4. Kifogásolható minőségű tartalom

 

A Google a színvonaltalan vagy másolt szövegeket gyorsan felismeri és hátrébb sorolja az ilyen tartalommal rendelkező oldalakat. Black hat SEO módszer a láthatatlan kulcsszavak alkalmazása is, amelynek során a kulcsszót a háttér színével azonos színnel látják el. Ez megtévesztő a látogatók számára, hiszen nem találják meg a keresett információkat az oldalon. 

 

Elítélendő fekete kalapos módszer az úgynevezett “csali” is, amelynek keretében létrehoznak egy olyan tartalmat, amelyre rangsoroltatni szeretnék az oldalt, majd pedig – miután az indexelés megtörtént – kicserélik azt egy másik tartalomra. 

 

5. Linkfarm

 

A linkfarm kizárólag linképítés céljából jött létre. Az oldalra hivatkozó linkek száma meghatározza az oldal találatok között elfoglalt helyét. Minél több link mutat rá, annál jobb lesz a besorolása. Ezt támogatják a linkfarmok. A linkfarmok jellemzője, hogy silány tartalmakkal és rengeteg linkkel rendelkeznek. A horgonyszöveg pedig mindig tartalmazza a kulcsszót. 

 

6. Fizetett linkek

A Google által tiltott módszer a linkek adás-vétele és ingyenes cseréje is, ugyanis irányelvekbe ütközik és a kereső szigorúan tiltja ezt a technikát. 

 

7. Strukturált adatok

A strukturált adatok a tartalom kiemelésére szolgálnak. Podcastok, receptek, könyvek, vélemények jelennek meg a termékek és szolgáltatások mellett, amely még népszerűbbé teszi az adott oldalt. Ha ezeket az adatokat hibásan adod meg, máris egy black hat SEO eszközhöz folyamodtál. Ilyen eset például az, amikor más nevében írsz kiváló értékelést a saját termékedhez vagy szolgáltatásodhoz. 

 

8. Privát blogok

A linkfarmokkal nagy hasonlóságot mutató privát blogrendszerek olyan sajátos blogok, amelyek kizárólag linkek elhelyezésére szolgálnak. Ezt a black hat SEO technikát alkalmazó SEO szolgáltatást végző cégek lejárt, de hiteles domaineket vásárolnak fel és a korábbiakhoz hasonló tartalmakat helyeznek el rajta, majd linkeket irányítanak róluk egy olyan oldalra, amelyet előrébb szeretnének terelni a keresőben. A keresőmotorok azonban az ilyen privát blogokat könnyen kiszúrják és mondanunk sem kell: nem igazán jutalmazzák őket.

 

9. Blog spam 

A blog spam során linket fűznek az oldalhoz egy hozzászólásban. Az így szerzett, weboldalra irányuló linkek spam linkeknek számítanak, ezért érdemes kerülni őket. A keresőrobotok az ilyen tartalmakat általában lefokozzák, de akár el is távolíthajtják a kereső találati listájából. Egy bloghoz fűzött hozzászólást ajánlott ún. nofollow linkkel ellátni, így elkerülhető, hogy a Google black hat SEO eszközként azonosítsa a tevékenységet. 

 

Ezért ne fordulj black hat SEO módszerekhez!

 

Ha eddig jutottál a cikk olvasásában, valószínűleg már nem kérdés számodra, miért káros a fekete kalapos, vagyis black hat SEO technikák alkalmazása. Ezek a Google irányelveivel ellentétesek és alkalmazásukat követően jókora büntetésre számíthatsz. Ez a tartalom hátrébb sorolását, rosszabb esetben a találati listáról való eltüntetését jelenti.

 

Az irányelvekkel harmonizáló, white hat SEO módszerek hosszú távon jobb eredményekkel szolgálnak és büntetést sem vonnak maguk után. Ha megismerkednél a fehér kalapos keresőoptimalizálással, kérd SEO mentor segítségét!

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor és Google ADS mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta közel 50-60 honlap havidíjas keresőoptimalizálásával bíztak meg. A 2020-as évtől kezdőden a Google Ads alapjait is oktatom a mentoráltjaimnak, mivel az alapos online jelenléthez ezen csatorna használata is szükséges és egyre inkább elengedhetetlen.