Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

A tartalommarketing jelentése egy olyan marketingtechnikát foglal magában, amelynek segítségével érdekes, informatív és minőségi tartalmakat osztasz meg különböző csatornákon annak érdekében, hogy növeld márkád ismertségét és ezzel vásárlókat szerezz. A sokak által content marketingként is ismert tartalommarketing jelentése ebben az egyszerű meghatározásban ragadható meg, ennél azonban jóval sokrétűbb. Jelen cikkünkben megnézzük, mit érdemes tudni róla!

 

A tartalommarketing jelentése, fogalma és jellemzői

 

Mindazon tartalmak előállítása és közzététele, amelyet marketing céllal alkotsz meg, a tartalommarketing jelentésével azonosítható. Célja a brand, a márka, a cég, a termék, a szolgáltatás népszerűsítése annak érdekében, hogy az értékesítési mutatók javuljanak, minél több vásárló érkezzen az oldalra.

 

Ezek alapján akár a PR-ral (public relations) is azonosítható. A kettőben tényleg sok a hasonlóság, a tartalommarketing jelentése és a PR fogalma azonban mégsem azonos. Míg előbbi a fogyasztó oldaláról közelíti meg a kérdést és a tartalmak megalkotása során a vásárlók igényeit igyekszik feltérképezni, illetve számukra kínál megoldást, addig a PR minden esetben az adott cég adottságait, előnyeit helyezi a középpontba. A PR-ral való kapcsolata abban nyilvánul meg, hogy a tartalommarketing területéhez tartozik a PR cikkek publikálása is, de erről majd később ejtünk szót.

 

A content marketing keretében úgy kommunikálsz a vásárlókkal, hogy közben nem próbálod őket nyíltan vásárlásra ösztönözni. Ehelyett inkább kiemeled egy adott termék vagy szolgáltatás előnyeit, egy cég egyedi adottságait, megcsillogtatod a különlegességeit és ezzel információt szolgáltatsz a vásárlók számára, valamint bizalmat ébresztesz bennük. A tudás pedig – mint tudjuk – hatalom. Minél tájékozottabb valaki egy adott témával kapcsolatban, annál inkább akarja majd azt a dolgot, amelyre vonatkozik. Ebben lakozik a tartalommarketing, mint marketing taktika ereje.

 

A pull marketing korszakában – amelynek keretében már nem próbálsz semmit sem ráerőltetni a vásárlókra, hanem ők akarják a terméket vagy szolgáltatást – a tartalommarketing jelentése finom elemeket foglal magában. Óvatosan, széleskörű tájékoztatással tereli a vásárlás felé a látogatókat. Végső soron pedig hozzájárul a cég növekedéséhez is.

 

A tartalommarketing ingyenes, hiszen díjmentesen szolgáltat információkat. Ténylegesen azonban mégsem az, hiszen a befektetett költségek a későbbiekben térülnek meg. Nem kényszerít vásárlásra, de az edukáció által megismerteti az adott terméket a potenciális vásárlóval, hogy aztán valódi vásárló legyen belőle.

 

A tartalommarketing jelentése nem csupán néhány posztra, bejegyzésre, cikkre vonatkozik, hanem komplett információsorozat nyújtására, amely minőségi tartalmak gyártását foglalja magában, folyamatosan. A tartalmak jellemzője a történetiség, hiszen mindenki szereti a sztorikat, a meséket.

 

A tervezés nagyon fontos

 

Nem lehet csak úgy össze-vissza posztolni, a tartalommarketing stratégia meghatározása nagyon fontos. Ennek lépései a következők:

 

  1. Célok kijelölése: ez több dolog is lehet, például a forgalom növelése, a keresőben történő előkelő helyezés megszerzése, a feliratkozók vagy a megrendelések számának növelése. A cél mellett ajánlott valamilyen konkrét mérőszámot is megjelölni, amellyel értékelhetőek az eredmények.
  2. Célcsoport meghatározása: a potenciális vásárlók azon csoportja, akik tényleg érdeklődnek a tartalmak iránt és valódi vásárlókká válhatna. Itt fontos megszemélyesíteni a fogyasztót, emberi tulajdonságokkal felruházni, ez rengeteg segítséget nyújt majd a tartalomgyártásban. Ismerned kell a motivációját, a viselkedését, a problémáit, a céljait, az igényeit.
  3. Kulcsszókutatás: a tartalommarketing jelentése olyan tartalmak megalkotását foglalja magában, amelyek egy meghatározott téma köré épülnek. Ebben nyújt segítséget a kulcsszókutatás.
  4. Tartalomnaptár létrehozása: ez a naptár rendszerezi a témaötleteket és hozzájárul ahhoz, hogy ne legyen lazsálás, minden elkészüljön időben.
  5. Tartalomgyártás: a tartalom megalkotását jelenti, amely lehet írott vagy valamilyen grafika, de lehet videó vagy egy manapság igen népszerű podcast is.
  6. Terjesztés: a legutolsó lépés a legizgalmasabb, amikor a tartalommarketing jelentése végre testet ölt. Milyen módjai vannak? A fizetett hirdetések, az e-mail, a közösségi média platformjai, az influenszerek, a keresőhirdetések és a keresőoptimalizálás mind alkalmasak a tartalmak terjesztésére. A tartalmak megjelenhetnek a cég saját honlapján, közösségi média oldalain, vagy külső oldalakon ún. PR cikkek formájában. Itt már a linképítés is kiemelkedő szereppel bír.

 

A tartalommarketing kapcsolata más marketing stratégiai elemekkel

 

A tartalommarketing jelentése szorosan összefügg a keresőoptimalizálással, hiszen a SEO is a minőségi tartalmakon alapszik, de erről a cikk utolsó pontjában értekezünk majd. A fizetett hirdetések vonatkozásában a tartalommarketing során kialakított kulcsszórendszernek van jelentősége. Ha egy oldal magasabb PR-értéket kap, a fizetett hirdetésekért is kevesebbet kell fizetni.

 

Egy jó marketingstratégia elképzelhetetlen tartalommarketing, keresőoptimalizálás és közösségi média marketing nélkül. Ezek szorosan összefonódva, egymással összhangban vezethetnek jó eredményhez. A social media marketing az egyik legjobb módszer a tartalmak terjesztésére.

 

Tartalommarketing és SEO

 

A tartalommarketing jelentése a keresőoptimalizálással egyetemben értelmezhető. Hiszen SEO szolgáltatások nélkül semmit sem érnek még a legütősebb tartalmak sem. Sokak szerint a “tartalommarketing az új SEO”, de azért ez nem teljesen van így. Ami azonban kétségtelen, hogy a tartalomalkotás során a SEO szempontokat is figyelembe kell venni. Fontos például a szöveg minősége, hossza, ahogy a kulcsszavak megfelelő számban és sűrűségben történő használata is. Kikerülhetetlen a megfelelő forma, az olvashatóság, ahogy a linkek és a megosztások is a siker érdekében.

 

SEO szempontból számos hibát véthetsz a tartalommarketing során. Ezek azonban kiküszöbölhetőek, ha szakszerű segítséget veszel igénybe. Ha iránymutatásra van szükséged, kérd SEO mentor segítségét!

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor és Google ADS mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta közel 50-60 honlap havidíjas keresőoptimalizálásával bíztak meg. A 2020-as évtől kezdőden a Google Ads alapjait is oktatom a mentoráltjaimnak, mivel az alapos online jelenléthez ezen csatorna használata is szükséges és egyre inkább elengedhetetlen.