Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

A backlink ellenőrzés az oldalunkhoz vagy egy konkurens oldalhoz kapcsolódó külső hivatkozások feltérképezését jelenti. Jelentősége kulcsfontosságú, ugyanis a keresőoptimalizálás sikeréhez nagyban hozzájárul az, hogy milyen linkek mutatnak egy oldalra. A linkprofil – vagyis ezeknek a linkeknek a mennyisége és a minősége – az egyik legfontosabb szempont, amelyet a Google figyelembe vesz a rangsorolás alkalmával. Jöjjön most néhány olyan szoftver, amelyek segítségével elvégezhető a backlink ellenőrzés!

 

A backlink ellenőrzés jelentősége

A backlink fogalmát nagyon egyszerű megérteni, hiszen az nem más, mint az adott honlapra mutató külső link. A keresőmotorok annál erősebbnek ítélnek meg egy oldalt, minél több és jobb minőségű külső link mutat rá. Ezért is olyan jelentős lépés a linképítés a keresőoptimalizálás során. A linképítés eredményességét backlink ellenőrzés keretében tesztelheted, amelyet számos szoftver segít.

 

A backlink ellenőrző alkalmazások ma már nagyon fejlettek, ám azt fontos leszögezni, hogy olyan szoftver nem létezik, amely az oldalhoz kapcsolódó, összes külső linket megmutatná (kivéve a Google Search Console, de ezzel csak saját honlapod backlinkjeit kutathatod fel). A legtöbb eszköz megad egy mérőszámot, amely egy, a feltérképezett külső linkek mennyisége és minősége alapján kalkulált érték és a vizsgált honlap erősségét mutatja meg. Ez a mérőszám azonban sok esetben nem tükrözi a valóságot, hiszen egy oldal minőségéhez számos más tulajdonság is hozzájárul. Érdemes a szoftverek használata mellett saját szemmel is meggyőződni egy-egy konkurens weboldal tulajdonságairól.

 

4 backlink ellenőrző szoftver

 

1.   Semrush

A Semrush számos SEO szolgáltatás nyújtását segíti, így a backlink ellenőrzéshez is hatékonyan hozzájárul. Egyébként egy átfogó keresőoptimalizálással foglalkozó szoftver, alkalmas piackutatásra, hirdetések kezelésére és online marketing tevékenységek támogatására is. Hatalmas magyar nyelvű kulcsszó adatbázissal rendelkezik, így a kulcsszókutatás során is hasznát veheted. Backlink ellenőrzéssel foglalkozó része meglehetősen fejlett, a felület könnyen közölhető és pontos kutatást tesz lehetővé. Előnye, hogy online használható, nem szükséges letölteni a szoftvert. Ráadásul 14 napig ingyenes is, ennyi idő alatt pedig számos művelet elvégezhető.

 

Leghasznosabb funkciói a backlink ellenőrzés során:

 • az összes feltérképezett backlink, hivatkozó domain, IP cím és horgonyszöveg (anchor text) bemutatása,
 • a domain címek és URL-ek 1-100-ig terjedő Authority Score (AS) és Page Authority Score (PAS) skálán történő értékelése (ezek magyar viszonylatban hasznosabbak, mint a gyakran használt DA skála),
 • a backlink profil alakulásának követése,
 • nem csupán egy, hanem akár 200 domain cím egy időben történő vizsgálata,
 • a versenytársak felkutatása a hasonló backlink profillal rendelkező weboldalak felkutatásával.

 

2.   Google Search Console

Ahogy arról már szó volt, a Google Search Console alkalmazást saját honlapod backlink ellenőrzése során érdemes használni. Korlátlanul és ingyenesen áll rendelkezésedre, így egy SEO mentor biztosan javasolni fogja számodra az alkalmazását. Segítségével meg tudod nézni az összes, honlapodra hivatkozó külső domaint és linket.

 

Használata nagyon egyszerű, csupán a bal oldali menüsorból kell kiválasztanod a “linkek” menüpontot és máris láthatod:

 • azokat az aloldalakat, amelyek külső linkekkel rendelkeznek,
 • az oldaladra legtöbb linkkel kapcsolódó külső domain-eket,
 • és a horgonyszövegeket is.

 

Ráadásul mindezt az információáradatot egyetlen kattintással exportálhatod is egy Excel táblázatba. Hátránya, hogy az eredmények elemzésére nem igazán alkalmas, nem szolgál semmiféle mérőszámmal és konkurens weboldalakat sem tudsz vele ellenőrizni.

 

3.   SEO SpyGlass

A SEO SpyGlass a PowerSuite része, van ingyenes verziója is, bár az extra funkciókra érdemes előfizetni. Azonban még a pro verzió ára sem magas ahhoz képest, mennyi mindenre használható. Ugyan a legtöbben asztali gépre vagy laptopra telepítve használják, nemrég megjelent a SEO Spyglass online verziója is. Ez azonban csak bizonyos keretek között alkalmazható (például korlátozottan mutatja a backlinkeket és az adatokat sem lehet exportálni).

 

A SEO SpyGlass többek között képes:

 • csoportosítva megjeleníteni a hivatkozó IP címeket, URL-eket és domain-eket,
 • a horgonyszöveg megjelenítésére és részletes elemzésére,
 • az oldaladra hivatkozó külső webhelyek 100-as skálán való értékelésére,
 • a backlink profil változásainak ismertetésére (a linkek növekedését és csökkenését is bemutatja),
 • domain címek csoportos vizsgálatára,
 • és komplett riportok készítésére is.

 

Kiválóan alkalmas magyar nyelvű honlapok backlink ellenőrzésére, ám meglehetősen lassú, így csak azoknak ajánlott, akik türelmesek és nem küzdenek az idővel.

 

4.   Ahrefs

Az Ahrefs neve minden SEO szolgáltatással foglalkozó keresőoptimalizálás szakember számára ismerősen csenghet, nem véletlenül. Az Ahrefs a legnépszerűbb keresőoptimalizálással foglalkozó szoftver, amely képes minden SEO tevékenység támogatására. Adatbázisa rendkívül friss és hatalmas, így az általa szolgáltatott adatok és az általa végzett elemzések is megbízhatóak. Saját minősítési rendszere a domain rating (DR). Weboldal feltérképezés kérdésében egyedüli ellenfele a SEO SpyGlass lehet. Magyar nyelvű kulcsszó adatbázisban azonban kétségtelenül verhetetlen.

 

További lehetőségek linképítésre

A backlink ellenőrzés mellett van még egy módszer, amellyel sokat tehetünk a linképítés erősítése érdekében. Érdemes megnézni az említésre méltó, erős konkurens weboldalak legerősebb külső linkjeit és ugyanonnan megszerezni néhány, az oldaladra mutató linket. Persze ennek a megoldásnak csak akkor van értelme, ha a versenytárs weboldala valóban méltányolható backlink profillal rendelkezik és van haszna az “utánzásnak”. A linkfarmokat használó weboldalakat azonban kerüld el messzire!

 

Az említett backlink ellenőrző szoftverek rendelkeznek linkprofil összehasonlító funkcióval. Ilyen például a Semrush esetében a Backlink Gap és a SEO SpyGlass kapcsán a Domain Comparison. Ezen kívül számos más módszer is létezik, amelyek segítségével erősítheted honlapodat! Ha többet tanulnál a témáról, kérd SEO mentor segítségét!

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor és Google ADS mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta közel 50-60 honlap havidíjas keresőoptimalizálásával bíztak meg. A 2020-as évtől kezdőden a Google Ads alapjait is oktatom a mentoráltjaimnak, mivel az alapos online jelenléthez ezen csatorna használata is szükséges és egyre inkább elengedhetetlen.