Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

A kulcsszó helyezés vizsgáló eszközök feladata, hogy megtudd, hogyan szerepel weboldalad a keresőben egy-egy kulcsszóra keresve. Egyrészt alkalmasak a keresőoptimalizálás eredményeinek mérésére, másrészt irányt mutatnak a további fejlesztésekre. Ma már számos kulcsszó helyezés vizsgáló eszköz áll rendelkezésre, amelyek közül azonban meglehetősen nehéz megtalálni a megfelelőt. Hogy ez most könnyebb legyen, néhányat közelebbről is bemutatunk. Íme!

 

A kulcsszó helyezés vizsgáló használatának előnyei

 

Speciális eszközök használata nélkül az adott kulcsszóra keresve, a találati oldalak közötti lapozgatással felfedezheted, weboldalad pontosan hol is szerepel a Google rangsorában. Ez azonban rengeteg időt vesz igénybe, idegtépő és unalmas is. Ráadásul minden egyes alkalommal újra és újra ki kell törölni az előzményeket és a cookie-kat. Erre mégis kinek van ideje és energiája? Nyilvánvalóan senkinek, még a legelszántabbaknak se.

 

Saját eszközön történő kereséssel kizárólag egy személyre szabott találati lista jelenik meg, amely nem egyezik azzal a rangsorral, amelyet mások látnak. A kulcsszó helyezés vizsgáló eszközök (melyek általában használhatóak kulcsszavak keresésére is) használatának előnye, hogy számos beállítás elvégezhető a keresés előtt, így több szempontból is megvizsgálható egy-egy oldal pozíciója. Megadható például, hogy milyen eszközről nézze a helyezéseket (asztali gépről, laptopról vagy mobilról), ahogyan az is, hogy mely földrajzi helyről és milyen nyelvű böngészőn keresztül érkező találatokat vizsgáljon. Jöjjenek most a legismertebbek!

 

Ezek a legjobb ingyenes kulcsszó helyezés vizsgáló alkalmazások

 

Google Search Console

A Google Search Console konkrét statisztikákkal is szolgál adott kulcsszó és időszak vonatkozásában. Megmutatja, hányan kattintottak az oldalra (vagyis a CTR-értéket) és azt is, hogy hányadik helyen szerepel egy-egy kulcsszó a keresőben. Azokat a népszerű kifejezéseket is felhozza, amelyek tekintetében nem teljesít jól az oldalad. A mutatókat számos feltétel megadásával szűkítheted, sőt a mobilos keresések szűrésére is megfelelő. Az eszköz egyedüli hátránya, hogy kizárólag 90 napra visszamenőleg jeleníti meg a helyezéseket. Ennek ellenére az alkalmazás a SEO szolgáltatás nyújtásával foglalkozó szakembereknek és a kezdőknek is nagy segítségére lehet.

 

Semrush

Alapvetően a Semrush ingyenes, de fizetős változatában további funkciók érhetők el. Segítségével komplett statisztikákat lehet létrehozni, hiszen segít a kulcsszókutatásban (megmutatja az 5 legfontosabb kulcsszó adatait) és a legnagyobb konkurenseket is. De ez még nem minden! A Semrush ugyanis számszerűsíti az adott kulcsszavakra érkező találatokat, valamint azt, hogy az egyes kifejezésekhez tartozó helyezések változtak-e pozitív vagy negatív irányba. A Semrush képes analizálni a domain backlink profilját, amely hathatós segítségedre lehet a linképítés során.

 

Ha még ennél is többre vágysz, a PRO verzió segítségével az összes létező kulcsszó tekintetében megszerezheted az említett információkat. Ennek azonban magas ára van, hiszen havonta közel 70$-ba kerül, egy átlagos kis- és középvállalkozásnak pedig erre nem igazán van lehetősége és szüksége sem minden hónapban.

 

Rank Tracker

A Rank Tracker az egyik legnépszerűbb kulcsszó helyezés vizsgáló alkalmazás, amelynek szintén van ingyenes és fizetős változata is. Sikerének titka, hogy hihetetlenül akkurátus eredményeket képes szolgáltatni és megszámlálhatatlan funkcióval rendelkezik, ráadásul rengeteg kereső eredményeit képes bemutatni.

Hátránya, hogy minden olyan eszközre telepíteni kell, amelyen használni szeretnéd (online nem elérhető) és alapesetben csak a kereső első 50 találatával foglalkozik. Az ingyenes verzió használatában felfedezhetők bizonyos korlátozások: például nem teszi lehetővé az eredmények mentését, megosztását, nyomtatását és csak egy versenytárs adható meg.

Az alkalmazás Pro és Enterprise funkciója ennél jóval több lehetőséggel szolgál. Előbbi évi közel 150, utóbbi pedig 350 dollárért vehető igénybe. A SEO PowerSuite további szoftvereivel egy csomagban megvásárolva azonban ez az ár jóval kedvezményesebb.

 

Alkalmazás mobilra

Ma már a legtöbben mobillal böngésznek, ezért elkerülhetetlenné vált, hogy a fejlesztők létrehozzanak néhány mobiltelefonra optimalizált kulcsszó helyezés vizsgáló eszközt is. Ezek az applikációk az online marketinggel, SEO szolgáltatás nyújtásával foglalkozó szakemberek vagy épp a SEO mentor szerepet betöltők számára is elengedhetetlenek. Előnyük, hogy bárhol, bármikor használhatók, hiszen csupán előkapod a zsebedből a mobilodat, és már mutathatod is a különböző statisztikákat, kimutatásokat az ügyfélnek.

 

SEO SERP Mojo

A mókás nevű kulcsszó helyezés vizsgáló alkalmazás, a SEO SERP Mojo csupán a domain nevet és a keresőmotor kiválasztását kéri (igen, nem csak a Google találatokat nézi). Az adatok gyorsan töltődnek, nem mellesleg pontosak és szemléletesek is. Óriási előnye, hogy az eredmények exportálására is lehetőséget ad.

 

Ahány kulcsszó helyezés vizsgáló alkalmazás, annyiféle működési elv és funkció. A helyi keresések megjelenítésének igénye, a vizsgált kulcsszavak száma és a vizuális elemek lehetősége lehetnek a fő szempontok a megfelelő eszköz kiválasztása során. Az eredmények összehasonlítása azonban meglehetősen bonyolult, érdemes hozzá SEO mentor segítségét igénybe venni!

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor és Google ADS mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta közel 50-60 honlap havidíjas keresőoptimalizálásával bíztak meg. A 2020-as évtől kezdőden a Google Ads alapjait is oktatom a mentoráltjaimnak, mivel az alapos online jelenléthez ezen csatorna használata is szükséges és egyre inkább elengedhetetlen.