Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

A kulcsszó keresés szerepe a keresőoptimalizálás világában felbecsülhetetlen. Minden tartalom a kulcsszókutatás során meghatározott kulcsszavakra épül, melyeket különböző módszerek és szoftverek segítségével kutathatsz fel. Az alábbiakban bemutatjuk a legjobb kulcsszó kereső szoftvereket és néhány tippet is megosztunk!

 

A legegyszerűbb módszer: önálló ötletelés (1.)

 

Azt már tudod, hogy a kulcsszókutatás elengedhetetlen és a jó kulcsszó releváns a honlap tartalmára, a keresésre és olyan fogalom, amelyre rendszeresen és sokan keresnek rá. A legkézenfekvőbb, ha ezeket a szavakat listázod egy papíron vagy egy táblázatban és azokból választod ki a legerősebbeket. Vedd végig a vásárlóid, beszállítóid, partnereid által használt szavakat, de az ismerősökhöz, rokonokhoz, barátokhoz is fordulhatsz egy kis segítségért.

 

Konkurencia feltérképezése (2.)

 

Jó megoldás lehet a versenytársak honlapjának átvizsgálása. Nézd meg, milyen szavakat, kifejezéseket használnak a legtöbbször. Ezeket megnézheted a forráskódban (Ctrl+U), ahonnan kikeresheted, milyen kulcsszavak találhatók a keyword-ben, a meta description-ben és a title-ben. A kulcsszó keresés az általad fontosnak tartott kifejezések vonatkozásában a Ctrl+F billentyűkombinációval is megtörténhet. Így máris látni fogod, mennyire gyakran fordul elő az adott kulcsszó.

 

Kulcsszó + fórum (3.)

 

Már konkrét kulcsszó kereső eszköznek tekinthető az, ha a keresőbe beírod a következőt: kulcsszó+fórum. A találatok között az aktívan működő, népszerű fórumokat vedd szemügyre, azokat, amelyeken a célközönséged tagjai is rendszeresen tevékenykednek. Az itt talált kulcsszavakat írd hozzá a saját listádhoz. A fórumok mellett a Wikipediát és a közösségi média különböző csoportjait, oldalait is érdemes böngészni.

 

Google Trend és keresés (4.)

 

A Google minden évben bemutatja a legújabb trendeket, ezek között is remek kulcsszavakra lehet bukkanni. Ha a keresőbe beírsz egy kifejezést, a Google automatikusan felajánlja azokat a szavakat, amelyekre már rákerestek. A találati oldal alján pedig egyéb kapcsolódó kifejezések is felfedezhetők.

 

Keyword Tool és Ubersuggest (5.)

 

A Keyword Tool segítségével több kifejezésből álló, ún. long tail kulcsszavakat találhatsz. Ezekre ugyan kevesebben keresnek rá, mégis gyors és hatékony eredményeket lehet elérni a segítségükkel. Ha a kulcsszó keresés során long tail kulcsszavakat találsz, használd őket blogbejegyzésekben, cikkekben. A szoftver ingyenesen használható, állítsd be magyarra és máris szemezgethetsz a különböző találatok között.

 

A Keyword Tool-hoz hasonló eszköz az Ubersuggest, amely ugyancsak ingyenes, valamint az adatait is lehet menteni. Annyiban nyújt többet az előbb említett alkalmazásnál, hogy a web, vásárlás, videók és hírek is kiválaszthatók.

 

KWFinder (6.)

 

A KWFinder használatával a kulcsszó keresés még magasabb szintre emelhető. Miután magyar nyelvre állítottad, a listán máris megjelennek azok a kulcsszavak, amelyekre kerestél, ráadásul egyéb, releváns kulcsszavakat is listáz a program, amelyek ugyancsak jól jöhetnek a keresőoptimalizálás során. A linképítés szót beírva például máris rengeteg kapcsolódó, rokon kifejezésre bukkanhatsz.

 

Ahrefs (7.)

 

Az Ahrefs mindazoknak a szakembereknek a kedvence, akik SEO szolgáltatás nyújtásával foglalkoznak. Az Ahrefs ugyanis hatalmas adatbázissal rendelkezik, kulcsszó keresés tekintetében ugyanakkor a szokványostól eltérően ajánlott használni.

 

Az Ahrefs leginkább a konkurencia megismerésére alkalmas. A Top Content fülre kattintva megtudhatod, mely tartalmak teljesítettek jól. A címekből pedig könnyen következtethetsz a kulcsszavakra is. Másik hasznos része az Anchor Cloud, ahol azokat a kifejezéseket találod, amelyekre az oldal linkjeit helyezték.

 

Az Ahrefs szoftverhez nagyon hasonló a SEMRush, amely annak ellenére, hogy kisebb adatbázissal rendelkezik, teljesen más eredményeket ad. Ez pedig ugyancsak hasznos a kulcsszó keresés során.

 

Google Search Console (8.)

 

A Google Search Console szintén népszerű és gyakran használt eszköz a kulcsszó keresés vonatkozásában. A keresőoptimalizálással foglalkozó szakemberek általában innen szerzik be a különböző, kulcsszavakra vonatkozó statisztikákat, amelyre aztán további lépéseiket építik. Az ingyenesen használható alkalmazást kár lenne mellőzni, hiszen az általa szolgáltatott statisztikai adatok segítségével eredményes SEO stratégia építhető.

 

Google Keyword Planner (9.)

 

A Google Kulcsszótervező ugyancsak ismert eszköz a SEO világában. Az alkalmazásban adott a kombinált kulcsszó keresés lehetősége, illetve a különböző hirdetés csoportokhoz releváns kulcsszavakat is megmutatja. A kulcsszavak kombinálásához csupán a már felkutatott vagy két tagból álló kulcsszavakat kell ismerned.

 

A Google Keyword Planner – amely a Google Ads alkalmazása – a versenytársak elemzésére is alkalmas. Itt egyszerűen csak meg kell nézni, milyen hirdetéscsoportokkal foglalkozik az adott domain. Az ingyenes verzió már nem igazán használható, de előfizetéssel pontos adatok válnak elérhetővé.

 

Merge Words (10.)

 

A Merge Words különlegessége, hogy három oszlopba kell beírni a kulcsszó lehetőségeket, amelyekből aztán pillanatok alatt kombinációkat alkot a program. Ez roppant hasznos például akkor, ha izgalmassá és élvezetessé szeretnél tenni egy cikket, változatosan alkalmazva a kulcsszavakat.

 

WordStream (11.)

 

A WordStream keretein belül a kulcsszó keresés 30 kifejezés vonatkozásában tehető meg ingyenesen. A szoftver a találatok közül az első 100-at mutatja meg.

 

SEMRush (12.)

 

A SEMRush esetében az első 10 találat ingyenes, valamint további releváns információkkal is szolgál. Az adott kulcsszó vonatkozásában megmutatja az organikus találatok közül az első 20-at és a kulcsszóra hirdetett honlapok néhány tagját is.

 

Spyfu (13+1.)

 

Az előzőhöz igencsak hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a Spyfu. Ugyan nem kifejezetten kulcsszó keresésre szolgál, mégis rendkívül hasznos ötletek nyerhetők belőle. Az első 5 találat nézhető meg ingyenesen az alkalmazáson belül, a továbbiakért fizetni kell. Alkalmas a versenytársak linkjeinek, Ads előzményeinek megtekintésére is.

 

Marketing Miner (13+1.)

 

Hozzáférhetsz fontos kulcsszóinformációkhoz, és egy kattintással feltárhatod, mi iránt érdeklődnek az emberek. Rendelkezésedre áll a Marketing Miner több mint tizenkét SEO eszköze, amelyekkel időt spórolhatsz meg és nagy mennyiségű kulcsszóadatot elemezhetsz hatékonyan. És még magyarul is tud. 🙂

 

Láthatjuk, hogy a kulcsszó keresés számos eszköz segítségével valósítható meg, amelynek segítségével máris előrébb kerülhetsz az organikus találati listán. A kulcsszókutatás azonban nem minden, a keresőoptimalizálás egyéb összetevőit is alkalmaznod kell az eredményesség érdekében. Ha további információkra van szükséged a témával kapcsolatban, vagy csak szeretnél megtudni még több tippet és trükköt, kérd SEO mentor közreműködését!

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor és Google ADS mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta közel 50-60 honlap havidíjas keresőoptimalizálásával bíztak meg. A 2020-as évtől kezdőden a Google Ads alapjait is oktatom a mentoráltjaimnak, mivel az alapos online jelenléthez ezen csatorna használata is szükséges és egyre inkább elengedhetetlen.