Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

A vállalatok számára a keresőmotor-marketing, vagyis a SEM (search engine marketing) az online jelenlét növelésére az egyik leginkább alkalmas eszköz. A keresőmarketing – amelynek a SEM is a része – egy olyan, szerteágazó összetevőkön alapuló módszer, amelynek célja, hogy a weboldalakat a keresőmotorokban jobb helyezésbe hozza, növelve ezzel azok látogatottságát, következményként pedig a bevételüket is.

A keresőmarketing kétféle módszert alkalmaz: a fizetett hirdetéseket és a keresőoptimalizálást (vagyis a SEO-t). A fizetett hirdetések lehetővé teszik, hogy a vállalkozások előkelő helyen jelenjenek meg a keresőmotorokban a számukra releváns kulcsszavak vonatkozásában. A keresőoptimalizálás pedig olyan, az organikus találatokat célzó technikákat használ, amelyek anélkül javítják a weboldalak rangsorolását a keresőben, hogy fizetett hirdetéseket kellene használniuk.

A keresőmarketing kulcsfontosságú a vállalkozások számára, hiszen segítségével hatékonyan érhetik el célközönségüket az online térben. Azonban egy folyton változó területről van szó, így az azokhoz való rendszeres alkalmazkodás és naprakész tudás elengedhetetlen.

 

A keresőmarketing alapjai

 

Keresőmotor-marketing vs. keresőoptimalizálás

 

A keresőmotor-marketing (SEM) az online marketing egyik fontos eszköze, amelyben fizetett hirdetések segítségével növelhetjük weboldalunk látogatottságát. A keresőoptimalizálás (SEO) pedig azon dolgozik, hogy a weboldalunk az organikus találatok listáján jelenjen meg minél jobb pozícióban.

A két módszer közötti különbség az, hogy a SEM esetében fizetünk a hirdetésért, míg a SEO-nál az optimalizálásért dolgozunk. A SEM azonnali eredményeket hoz, míg a SEO hosszabb távú stratégiát igényel.

 

Kulcsszókutatás

 

A kulcsszókutatás fontos eleme a SEM-nek. Alkalmazása során meghatározhatjuk, hogy mely kulcsszavakra éri meg hirdetéseket futtatni, és melyekre ajánlott optimalizálni a weboldalunkat.

Természetesen figyelembe kell vennünk a keresési szándékot is akkor, mikor kulcsszavakat keresünk. A keresési szándék kifejezi, hogy a felhasználó pontosan mire kíváncsi az adott kulcsszóval kapcsolatban. Előnyben részesítésével hatékonyabb hirdetéseket tehetünk közzé és optimalizálást valósíthatunk meg.

 

A CPC és CTR fontossága

 

A SEM-ben a CPC (Cost per Click) és a CTR (Click-through Rate) fontos mutatószámok. A CPC azt jelenti, hogy mennyit fizetünk egy kattintásért, míg a CTR azt mutatja meg, hogy az adott hirdetés hány százalékban vezetett valós kattintásokhoz.

A CPC és CTR nem elhanyagolhatóak, hiszen segítségükkel eredményesebb hirdetéseket hozhatunk létre. Minél sikeresebbek a hirdetési kampányaink, annál magasabb a CTR és alacsonyabb a CPC.

Összességében a SEM olyan kimagaslóan fontos eszköze az online marketingnek, amelynek segítségével növelhetjük weboldalunk látogatottságát. A kulcsszókutatás és a CPC/CTR figyelembevétele pedig elengedhetetlen az eredményes keresőmarketing megvalósításához.

 

Google Ads és PPC kampányok

 

A kattintás alapú hirdetések

 

A Google Ads a világ egyik legnagyobb hirdetési platformja, amelyen keresztül számos vállalkozás érheti el célközönségét. A Google Ads rendszere működése során ún. hirdetési árveréseket tart, amelyeken a hirdetők licitálhatnak a kattintásokra vagy a megjelenésekre. Az árverések során lehetőségük van továbbá a kampányokra vonatkozó licitjeiket beállítani, amelyeket aztán a Google Ads rendszere automatikusan kezel.

A hirdetési árverések során a Google Ads több tényezőt is figyelembe vesz, hogy eldöntse, mely hirdetések jelenjenek meg, és melyek ne. Az árverések során a licit mellett a hirdetés minőségi pontszáma is fontos tényező. A minőségi mutató értékét a hirdetés színvonala, relevanciája és a céloldal jellemzői alapján határozzák meg.

 

 

A minőségi mutató és annak hatása

 

A minőségi mutató nagyban befolyásolja a hirdetések árát és hatékonyságát a Google Ads rendszerében. A magas minőségi pontszámmal rendelkező hirdetések jobb pozíciókat érhetnek el az adott kulcsszavakra vonatkozó keresési találatokban, ráadásul a kattintások is kevesebb pénzbe kerülhetnek.

Javításához fontos a hirdetés relevanciájának és színvonalának növelése, valamint a céloldal nívósságának fokozása is. A megfelelően beállított kulcsszavak és hirdetések, valamint a releváns és hasznos tartalom segíthet a minőségi mutató jobbá tételében.

A Google Ads rendszerében a PPC (pay-per-click) kampányok lehetővé teszik a hirdetők számára, hogy csak azokért a kattintásokért fizessenek, amelyek valóban érdekesek számukra. A PPC reklámok hatékonyabbá varázsolhatják a hirdetéseket és segíthetnek a költségek csökkentésében. A célnak megfelelő PPC tervek és a minőségi mutató figyelembevétele fontos a hatékony és eredményes Google Ads kampányokhoz.

 

Hirdetési formátumok és célzás

 

Szöveges hirdetések

 

A szöveges hirdetések még mindig a legelterjedtebbek a keresőmarketingben. Ezek a hirdetések rövid, tömör, lényegretörő üzenetek, amelyek megjelennek a keresési eredmények között. A szöveges hirdetések valóban hatékonyak lehetnek, mert a felhasználók általában olyan kulcsszavakat használnak a keresés során, amelyek relevánsak az adott oldal termékei, szolgáltatásai tekintetében.

Vizuális hirdetések

A display hirdetések olyan vizuális hirdetések, amelyek a keresőmotorokon kívüli webhelyeken is megjelennek. Ezek a hirdetések lehetnek képek, animációk vagy videók. A display hirdetések azért lehetnek igazán eredményesek, mert a látogatók figyelmét jobban meg tudják ragadni.

 

Videós hirdetések

 

A videós hirdetések olyan reklámok, amelyek videó formájában jelennek meg a keresőhálózaton kívüli webhelyeken vagy a YouTube-on. Ezek a hirdetések szinte azonnal magukhoz vonzzák a felhasználókat, hiszen a videók jóval nagyobb hatást képesek gyakorolni rájuk, mint a szöveges vagy képi változatok.

A célzás nagyon fontos a keresőmarketingben. Lehetővé teszi számunkra, hogy a hirdetéseinket azoknak a felhasználóknak jelenítsük meg, akik valószínűleg érdeklődnek a termékeink vagy szolgáltatásaink iránt. Hozzájárul továbbá ahhoz, hogy hatékonyabban költsük el a hirdetési költségvetésünket, és növeljük a hirdetéseink hatékonyságát.

Az egyik legfontosabb célzás a kulcsszó alapú célzás. Ez azt jelenti, hogy a hirdetéseinket olyan kulcsszavakra célozzuk, amelyek relevánsak a termékeink vagy szolgáltatásaink számára. A célzás lehetőséget ad arra is, hogy a kampányokat demográfiai vagy földrajzi tényezők alapján futtassuk.

 

A konverziós arány optimalizálása

 

Landing page-ek

 

A landing page az egyik legfontosabb tényezője a konverziós arány optimalizálásának. Célja, hogy a felhasználókat az oldalra vonzza, és azokat a termékeket vagy szolgáltatásokat mutassa be számukra, amelyek miatt odaérkezik. Fontos, hogy ne csak megnézzék az oldalt, hanem ott is töltsenek bizonyos időt.

A landing page-ek optimalizálásának egyik módja az A/B tesztelés. Az A/B tesztelés során két különböző verziója készül el az adott oldalnak, majd a felhasználók véletlenszerűen az egyiket vagy a másikat látják. Az A/B tesztelés során figyelembe kell venni a konverziós arányt, az oldalon átlagosan eltöltött időt, a bounce rate-et és a visszatérő látogatók arányát.

 

Hirdetési költségvetés kezelése

 

A hirdetési költségvetés kezelése szintén nagyon fontos a konverziós arány optimalizálásában. A hirdetési költségvetésnek illeszkednie szükséges a konverziós arányhoz és a cég céljaihoz. A hirdetési költségvetés kezelésekor figyelembe kell venni a hirdetési költségeket, a konverziós arányt, a bevételt és a ROI-t.

A hirdetési költségvetéssel kapcsolatos feladatok közül fontos, hogy az AdWords hirdetéseket és a Facebook hirdetéseket külön kezeljük. Az AdWords hirdetések drágábbak lehetnek, mivel a konverziós arányuk magasabb, mint a Facebook hirdetéseké. 

Összefoglalva, a konverziós arány optimalizálása érdekében fontos, hogy a landing page-eket és a hirdetési költségvetést összhangba hozzuk. Az A/B tesztelés segíthet a landing page-ek optimalizálásában, míg a hirdetési költségvetés kezelése támogathatja a célok elérését.

 

Digitális marketing stratégia

 

Online marketing csatornák

 

Digitális marketing stratégiánk során számos online marketing csatornát használunk, hogy növeljük a weboldalunk látogatottságát és javítsuk a konverziós arányokat. Az online marketing csatornák között szerepel a keresőmarketing (SEM), a tartalommarketing, a közösségi média marketing, az e-mail marketing és az influencer marketing.

A SEM az egyik legfontosabb online marketing csatorna, amelynek célja a weboldalunk látogatottságának növelése a keresőmotorokban való jobb helyezéssel. A keresőmarketing fogalma nem összekeverendő a keresőmotor-marketinggel. Előbbi ugyanis két fő részből áll: fizetett hirdetésekből (SEM) és az organikus találatokra fókuszáló keresőoptimalizálásból (SEO). A keresőmarketing stratégiánk részeként mindkét megközelítést alkalmazzuk.

A tartalommarketing célja a weboldalunk látogatóinak szolgáltatása értékes, releváns és hasznos tartalommal. A tartalommarketing segít növelni a weboldalunk látogatottságát és javítani a konverziós arányokat. A tartalommarketing részeként rendszeresen publikálunk blogbejegyzéseket, infografikákat és videókat.

A közösségi média marketing célja a közösségi média platformok használata a márkánk és termékeink népszerűsítésére, a látogatottság és az értékesítés növelésére. A közösségi média marketing stratégiánk részeként aktívan jelen vagyunk a legfontosabb közösségi média platformokon, és rendszeresen posztolunk tartalmakat.

Az e-mail marketing az értékesítési lehetőségek növelését célozza azáltal, hogy hasznos tartalmat és ajánlatokat küldünk az ügyfeleinknek. Az e-mail marketing stratégiánk elemeként rendszeresen postázunk hírleveleket és promóciós e-maileket.

Az influencer marketing alkalmas a márkánk és termékeink népszerűsítésére. Keretében influencerek segítségével érhetjük el a célközönséget.  A módszerrel stratégiánk részeként együttműködünk a véleményvezérekkel, akiknek az érdeklődési körébe tartozik a termékünk.

 

Mérési eszközök és analitika

 

A digitális marketing stratégiánk hatékonyságának mérése érdekében számos mérési eszközt és analitikai megoldást alkalmazunk. A Google Analytics segítségével nyomon követjük a weboldalunk látogatottságát, a konverziós arányokat és a felhasználói viselkedést. A Google Search Console segítségével pedig figyelemmel kísérjük a weboldalunk helyezését a keresőmotorokban.

A mérési eszközök és analitika segítségével folyamatosan javítjuk a digitális marketing stratégiánkat, és biztosítjuk, hogy a weboldalunk minél hatékonyabban szolgálja az üzleti célokat.