Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

A HTML jelentése könnyen meghatározható, hiszen az nem más, mint a weboldalakon használt elsődleges jelölőnyelv. A Hypertext Markup Language (hiperszöveges jelölőnyelv) rövidítése a HTML, mely jelrendszert a weboldalak elkészítése során alkalmazzák és megadja az oldal struktúráját. Tekintsük most át a HTML kialakulását dióhéjban és ismerkedjünk meg a HTML jelentésével közelebbről!

 

A HTML története röviden

 

A HTML szabványt 1991-ben hozta létre a World Wide Web feltalálója, Tim Berners-Lee. Megalkotásakor a célja a dokumentumstruktúra definiálása, a weboldalak megalkotása és megjelenítése volt. Ez utóbbi milyensége kezdetben teljes egészében a böngészőre volt bízva, ám a későbbiekben – a felhasználók körének szélesebbé válásával – a dizájnelemek fejlesztése is szükségessé vált.

 

A megjelenítés a HTML 1.0 esetén még úgy nézett ki, mint egy szimpla Word dokumentum. Csupán a bekezdések, a fejlécek, a hivatkozások megalkotására volt lehetőség. A HTML 2.0 sem adott sok újdonságot, de a félkövér és a dőlt betűtípus kialakítására és képek beillesztésére már képes volt. A HTML jelentése a HTML 3.0 és 3.2 1996-ös megjelenésével kapott igazi értelmet, amikor különböző Java alkalmazások és scriptek is beágyazhatóvá váltak, dinamikussá téve az eddigi statikus HTML kódot. Ekkor vált lehetővé az egyedi stílus kialakítása is.

 

A HTML 4.0 1998-as debütálásával már megjelentek a nemzetközi karakterkészletek, fejlettebbé vált az űrlapok és a táblázatok használata és sor kerülhetett a frame-ek (keretek) beépítésére is. Ezt a verziót alkalmazzák a legtöbb weboldalnál napjainkban is. Az XHTML a HTML XML nyelven történő meghatározása. Az XHTML gyakorlatilag azonos a HTML jelentésével, csupán a formai követelményei szigorúbbak.

 

A HTML 5 2008-as megjelentetésének indoka a felhasználók igényeinek megváltozása volt, ugyanis egyre nagyobb számban vált szükségessé a video- és audiotartalmak beágyazása. A HTML ezen változata lehetővé teszi, hogy ne kelljen pluginokat telepíteni az internetes applikációk használatához. A HTML jelentése folyamatosan változik, hiszen a jelnyelv fejlődése itt még nem ért véget. A felhasználók elvárásaihoz igazodva – a keresőoptimalizálás fejlődésével – gyakori újításoknak lehetünk szemtanúi.

 

A HTML jelentése részletesebben

 

A HTML kódok tulajdonképpen szöveges állományok, amelyeket akár a Jegyzettömbben is egyszerűen módosíthatunk. A benne szereplő szövegek és szimbólumok mutatják meg a böngészőnek azt, hogy hogyan jelenítsék meg, dolgozzák fel az adott weboldalt. A hipertext az oldalak jelkódja, amelyek lehetnek szövegek, képek, videók, animációk vagy ezek keverékei. A HTML jelentése ezeknek a tartalmaknak a formázását, elrendezését foglalja magában. A legtöbb honlapkészítő alkalmazás használatával a hypertexttel már létre is hozható egy weboldal, de a grafikai elemek megalkotására külön felület is rendelkezésre áll.

 

Hogy világos legyen a HTML jelentése, vegyük sorra, mit is jelölnek a rövidítést alkotó szavak:

  • hypertext: hiperszöveg, amely lineárisan épülő elemekből hoz létre egy rendszert
  • markup: a szöveg elrendezése hardcopy és softcopy formátumban
  • language: olyan nyelv, amelyet megért a számítógép rendszere

 

A HTML jelentése tehát megmutatja a weboldal struktúráját, önmagában azonban nem elég ahhoz, hogy a honlap megjelenése kedvező, működése pedig interaktív legyen. Ehhez támogató funkciók használatára is szükség van, ilyen például a JavaScript és a CSS. Hogyha az egész rendszerre úgy tekintünk, mint egy emberi testre, akkor azt mondhatjuk, hogy:

  • a HTML a csontváz,
  • a CSS a bőr,
  • a JavaScript pedig a szervrendszerek összessége.

 

A HTML működése

 

A HTML-nyelv működése az úgynevezett címkéken alapszik. A címkék kacsacsőr jelbe zárt szavak vagy rövidítések. A kód csak abban az esetben jelenik meg helyesen, ha a kezdő- és a zárócímke is adott. A HTML kód első részét követően található az a szöveg vagy egyéb elem, amelyre vonatkozik a konkrét utasítás. A végén található a kód második része, az egészet a már említett kacsacsőrök keretezik.

 

Egy alap HTML oldal így néz ki:

<html>

<head>

<title>Az oldal címe</title>

</head>

<body>

Ez az első oldalam!

</body>

</html

 

A <html> határozza meg a teljes dokumentumot. A <head> jelenti a fejlécet, és tartalmazhat a weboldal készítőjére vonatkozó olyan információkat, amelyek a böngészőben nem jelennek meg. A <title> a böngésző címsorában tűnik fel és a weboldal címét jelöli. A <body> pedig a törzsszöveget.

A böngészők elolvassák a HTML nyelvet és a felhasználók számára olvasható tartalomként jelenítik meg. Ez a jelnyelv tartalmazza az oldal alapvető elemeit (címeket, bekezdéseket, szövegeket, linkeket) és az ezek megjelenésére vonatkozó információkat is. A HTML foglalja magában az oldal speciális elemeit és legfontosabb tulajdonságait, a szövegek formázását és tagolását, a hivatkozásokat, a szövegbe ágyazott képeket, táblázatokat és egyéb elemeket, valamint a különböző kereteket és űrlapokat is.

 

Így hozhatsz létre honlapot!

A HTML működése bár elsőre bonyolultnak tűnhet, valójában mégsem az. Alapjai elsajátíthatóak valamely tanfolyamon, de önállóan is nekifoghatsz a tanulásnak, hiszen ma már számos ingyenesen elérhető tartalom segíti az ismeretszerzést. Hogy a folyamat még gördülékenyebben menjen, kérd SEO mentor segítségét!

Hogy miről fogsz tanulni, miközben elsajátítod a HTML használatát? A web működéséről, a HTML és az XHTML alapjairól és a webes tartalom közzétételéről. Hogy minőségi weboldalak hozz létre, további területeken is tájékozódnod kell. Így a stílusok alapjairól, a szövegblokkokról, a formázásról, a színek használatáról, a hivatkozásokról és számos más dologról is.

Ha önállóan nem szívesen vágnál bele weboldalak létrehozásába, kérd SEO szolgáltatásokkal foglalkozó ügynökség segítségét vagy keress fel weboldal készítéssel foglalkozó szakembert! Előbbi a kulcsszókutatás és a linképítés terén is a segítségedre lehet.

A HTML jelentése egy komplett jelrendszert foglal magában. A legtöbb oldal HTML nyelven íródott, így ez tekinthető a weblap programozás alapjának. Minden weboldal szövegekből áll, amelyeket HTML kódok osztanak több részre. Bár a nyelvezet folyton megújul, ha egyszer elsajátítod a HTML működését és megismered a jelentését, képessé válsz majd saját weboldalad létrehozására!

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor és Google ADS mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta közel 50-60 honlap havidíjas keresőoptimalizálásával bíztak meg. A 2020-as évtől kezdőden a Google Ads alapjait is oktatom a mentoráltjaimnak, mivel az alapos online jelenléthez ezen csatorna használata is szükséges és egyre inkább elengedhetetlen.