Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

A Google keresési rangsorolás tényezőiben új irányvonalat jelent a személyes tapasztalatok hangsúlyozása. A keresőóriás frissítette a keresési minősítési irányelveit, amelyek meghatározzák azokat a kritériumokat, amelyek szerint a weboldalakat értékelik.

Az E-A-T, azaz szakértelem, tekintély és megbízhatóság fogalmát bővíti a Google egy további „E” betűvel, amely az „experience”, vagyis az „élmény” vagy „tapasztalat” komponenst jelenti. Azok a tartalmak, amelyek a szerző valós tapasztalatán alapulnak, előnyösebb helyezést érhetnek el a keresési eredmények között.

 

Mi az E-E-A-T?

Az E-E-A-T a tartalomgyártók tapasztalatát, szaktudását, hitelességét és megbízhatóságát jelöli.

  • Tapasztalat: Ez a jellemző azt a praktikus tudást írja le, amellyel a tartalomgyártók rendelkeznek.
  • Szaktudás: A tartalom mögött álló személy vagy szervezet mélyreható ismeretét tükrözi.
  • Hitelesség: A tartalom és annak szerzője elfogadottságát és elismertségét jelzi a területeken.
  • Megbízhatóság: A tartalmat értékelők és felhasználók bizalmát fejezi ki a forrás iránt.

Ezek az elemek segítik a Google Minőségi Értékelőket abban, hogy felmérjék egy weboldal és annak tartalmának szakértelmét. Bár az E-E-A-T önmagában nem befolyásolja a Google keresési algoritmusának rangsorolását, fontos szerepet tölt be a keresési minőség értékelésében.

Az E-E-A-T jelentősége

A Google keresőben a weboldalak hitelessége és megbízhatósága kritikus szempont. Az „E-E-A-T” kifejezés az „élmény” dimenziójára utal, ami azt jelenti, hogy a Google nagyra értékeli az egyéni vagy személyes tapasztalatokat, amelyeket az adott témáról szóló oldal közvetít. A keresők gyakran előnyben részesítik az első kézből származó információkat, mielőtt döntést hoznak egy termék megvásárlásáról vagy egy szolgáltatás igénybevételéről.

Google saját minősítési irányelveit követve különösen fontosnak tartja az élmény és a bizalom szempontját. Erre alapuló weboldalakat részesít előnyben és „jutalmaz”. Ha például valaki iPhone készülékről ír véleményt, lényeges, hogy valóban használta már a terméket. Hasonlóan, aki Budapest legjobb éttermeiről ír, látogatnia kell azokba.

A tartalomkészítők által megélt tapasztalatok mértéke hozzájárulhat egy oldal hitelességének értékeléséhez.

Az élmény, szakértelem, és tekintélyesség mind hozzájárulnak egy minősítő bizalmi értékeléséhez. Ezen aspektusok támogatják a Google minősítőinek bizalmi megítélését.

Lássunk egy példát az értékelési szempontokra:

  • Szakértelem: Az író vagy tartalomkészítő tudásának mélysége a témában.
  • Tekintélyesség: A tartalomkészítő és a weboldal ismertsége és elismertsége a tematikus területen.
  • Megbízhatóság: A tartalomkészítő hitelessége és az információ igazságtartalma.
  • Élmény: A tartalomkészítő személyes tapasztalatai és az adott témaban való jártassága.

A marketing, véleményvezér (influencer) tevékenységek, események és pozitív hírnév szintén jelentős tényezők lehetnek a forgalom növelésében, és ezen keresztül a Google minősítőinek szemében megítélt megbízhatóság növelésében.

Weboldalak, közösségi média profilok, és sajtó által történő említések, valamint a felhasználói visszajelzések és értékelések fontos szerepet játszanak abban, hogy egy oldal mennyire tekinthető értékes és minőségi forrásnak. Ezek a jellemzők hozzájárulnak egy weboldal és annak készítőjének online hírnevének javításához.

 

A Google minősítő bíráinak E-E-A-T értékelése

A legalacsonyabb E-E-A-T szint

Néhány oldal olyan alacsony E-E-A-T szinttel rendelkezik, hogy használatuk nem javasolt. Ha egy YMYL (azaz ‘Your Money Your Life’, fontos életdöntésekkel kapcsolatos) témájú oldal szakértelem hiányában készül, azt megbízhatatlannak kell tekinteni. Amennyiben az oldal vagy tartalomkészítő rendkívül rossz hírnévvel rendelkezik, a leggyengébb értékelést kell alkalmazni.

Az E-E-A-T hiányosságai

Az alacsony minőségű oldalak gyakran nem felelnek meg a témához vagy célhoz képest elfogadható E-E-A-T szintnek. Például egy étteremi kritika, amit valaki anélkül írt , hogy járt volna ott, vagy egy olyan cikk, amelyben valaki, akinek nincs szaktudása, pl. ejtőernyőzésről ír. Egy adott témában nem hiteles vagy megbízható források, vagy egy minimális vásárlói szolgálati információkkal rendelkező weboldal szintén alacsony E-E-A-T szintet mutat.

Magas E-E-A-T szint

A magas E-E-A-T szintű oldalak megbízhatóak vagy nagyon megbízhatóak. A tapasztalat szinte minden témában értékes. A közösségi média bejegyzések és fórumok megbeszélései gyakran magas minőségűek, amikor az emberek megosztják a saját tapasztalataikat. A zeneszerzéstől a háztartási gépek felülvizsgálatáig, az első kézből származó tapasztalat növelheti a közösségi média posztoknak vagy vitaoldalaknak a minőségét.

A legmagasabb E-E-A-T szint

A legmagasabb E-E-A-T szint jellemzője a legjobb minőségű oldalaknak. Az az oldal vagy tartalomkészítő, aki adott témában különösen megbízható forrásnak számít, rendkívül magas E-E-A-T-vel rendelkezik.

A tapasztalatokkal rendelkező tartalomkészítők azokban a témákban érhetnek el nagyon magas E-E-A-T-t, ahol a tapasztalat a megbízhatóság fő tényezője. A nagyon magas szintű szakterületi tudás indokolhatja a nagyon magas E-E-A-T értékelést. A weboldalak és tartalomkészítők, akik a legmegbízhatóbb források a neten egy adott témában, nagyon magas E-E-A-T-vel bírnak.

 

E-E-A-T és mesterséges intelligencia által generált tartalom

Mivel az új „E” az E-E-A-T-ben „tapasztalatot” jelent, az AI nem tudja teljesíteni a minőségi küszöböt bizonyos típusú, tapasztalatot igénylő tartalmak esetében. A Google belsőleg tárgyalja ezt a kérdést, és még nem született irányelv.

Amit eddig tudunk, az az, hogy a Google azt tanácsolta, hogy ne tegyünk közzé automatikusan generált AI-tartalmakat olyan eszközökkel, mint a ChatGPT, anélkül, hogy a közzététel előtt emberi szerkesztő felülvizsgálná őket, és kiadott egy iránymutatást az AI által generált tartalmakról, amely szerint:

Az AI vagy az automatizálás megfelelő használata nem ellentétes az irányelveinkkel.

Danny Sullivan a Google-tól korábban megerősítette, hogy az AI által generált tartalom nem feltétlenül ellentétes a vállalat irányelveivel, feltételezve, hogy elfogadható, amennyiben egy szerkesztő átnézi és tényellenőrzésen esik át.

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta több száz honlap keresőoptimalizálásával bíztak meg. Mentoráláson kívül havidíjas keresőoptimalizálással (kivitelezés, tanácsadás) segítem ügyfeleimet.

 

Image By vwalakte