Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

Tárhely, webtárhely, hosting, miket is jelentenek ezek a szavak? Egy egyszerű felhasználónak nem sokat mondanak, de aki jelen kíván lenni az online térben a cégével, vagy a szolgáltatásával, az előbb-utóbb mindenképpen találkozni fog a 3 szó valamelyikével bizonyosan.

A mostani bejegyzésemmel segítséget kívánok nyújtani azoknak, akik most kívánnak weboldalt elindítani és tárhelyet keresnek, vagy már meglévő honlapjukat szeretnék valamilyen okból átköltöztetni másik hosting szolgáltatóhoz.

1. Webtárhely, tárhelyszolgáltató: Kell nekem egyáltalán tárhely?

Erre egyszerű választ adni, ha fontos Nekünk, hogy cégünknek legyen honlapja, weboldala, akkor igen, ha nem, akkor nem kell nekünk tárhely.
Erről a kérdésről egy másik bejegyzésben bővebben írtam már:
(Honlap, weblap)

2. Webtárhely, tárhelyszolgáltató: Miért is fontos a jó, minőségi tárhely?

Először is fontos leszögezni, hogy a tárhelyeken cégünk honlapját, weboldalát tároljuk azért, hogy az érdeklődők megtalálják azt és így közhírré tehessük, mivel foglalkozunk, mit árulunk.

Mik is az a szempontok, amiket egy weboldal teljes betöltődéséig nézzünk mi látogatók?

  1. Betöltődik-e egyáltalán?
  2. Milyen gyorsan töltődik be?
  3. Ha gond van a betöltődéssel, akkor ki segíthet?

 

2.1. Betöltődés

Keresünk valamit a google.hu-n (pl. tv műsor), rákattintunk az első első találatra (hogy miért az elsőre, arra itt a magyarázat). Várunk, várunk, de csak hibaüzenetet kapunk, hogy az oldal nem elérhető. Ez rendkívül bosszantó, de tudnunk kell, hogy mint az életben sehol, így itt sincs 100%-os hibamentes üzem, hiba mindig van, lesz.
Ezért a szolgáltatók általában azt vállalják, hogy 1 év alatt 99%-ban, vagy jobb esetben 99,9%-ban elérhetővé teszik a honlapunkat.

Gyakorlatban:

1 év = 12 hónap = 365 nap = 8.760 óra = 525.600 perc = 31.536.000 másodperc
99%-os elérésnél 1 évben 315.600 mp-t, 5.260 percet, azaz 3,65 napon át nem elérhető a honlapunk, ami sajnos nem kevés
99,9%-os elérésnél 1 évben 31.560 mp-t, 526 percet, azaz kevesebb, mint 9 órán át lesz elérhetetlen a honlapunk. Ez mindjárt jobban hangzik.

 

2.2. Sebesség

A második fontos dolog a sebesség.
Rákattintunk a linkre, de az csak tölt, tölt, utána lassan bejönnek a szövegek, majd a képek, de ahogy lejjebb görgetünk újra várnunk kell. Általában ilyenkor zárjuk be az adott oldalt és keresünk másikat.
Ez lehet a nem megfelelően elkészített honlap hibája is, de akár a tárhely szolgáltatóé is.

2.3. Ügyfélszolgálat

Ki tud segíteni, ha baj van.
Ez lehet, akár a honlapszerkető, de akár a tárhely szolgáltató is.
Ha lehet, akkor válasszunk olyan tárhely szolgáltató, aki a hét minden napján 0-24 órában elérhető, mivel elég idegesítő tud lenni, amikor péntek 18 órakor leáll a honlapunk és hétfő 9 óra előtt senki nem néz rá. Tapasztalatból mondom, rendkívül idegesítő.

 

3. Webtárhely, tárhely szolgáltató: Mi alapján válasszak?

Az előző bekezdés alapján mindenkinek el kell döntenie, hogy mi neki a fontos és ilyenkor jön a képbe az ár kérdése, hogy legyen gyors, legyen 99,9%-os elérésű, segítsenek éjjel-nappal hétvégén is, ja és legyen ingyenes. Na ilyenkor csukja be a szél a mesekönyvet…

3.1. Pénz

Mivel a hatalmas szerverparkokat, a teljes infrastruktúrát, az ott dolgozó embereket valamiből fenn kell tartani, és azok a vállalkozások is profitért dolgoznak, ezért vagy minőséget válasszunk pénzért, vagy ingyeneset, de akkor a minőségből engednünk kell (vagy reklámokat kell elviselnünk).

3.2. Belföld, külföld?

Itt azt kell először eldöntenünk, melyik országban szeretnénk értékesíteni magunkat (pl. nemzetközi keresőoptimalizálás), a portékánkat, a szolgáltatásainkat. Magyarországon, vagy külföldön?
Ha itthon, akkor célszerű magyar tárhely szolgáltató, ha külföldön akkor viszont a külföldi hosting szolgáltatók az ideálisak az elérési idők alapján.

3.3. Honlap, vagy honlapok?

1 honlapot szeretnénk csak üzemeltetni, vagy többet?
Ha többet, akkor olyan csomagot válasszunk, ahol olcsóbb 5 tárhelyet egyben kezelni, mint 5 különbözőt.

4. Webtárhely, tárhelyszolgáltató: A JövőMarketing mi alapján választott

A JövőMarketing nem egyedülálló honlap, hanem egy honlap család (és ne feledkezzünk meg az ügyfelek honlapjairól sem), így is indult, ezért az már korábban eldöntött kérdés volt, hogy olyan szolgáltató és olyan csomag kell, ahol több honlapot is lehet kezelni.

Először olyan tárhely szolgáltatóhoz került a honlapcsalád (jovomarketing.hu, jovobiztositas.hu, jovoblog.hu), ahol hétvégi ügyfélszolgálat nem volt és egy hosszú hétvége elején bekövetkezett hibát, csak 2-3 napra rá tudtak javítani, ami nagyon rossz szemmel néztem, ezért váltásra került sor.

Jelenleg az Magyar Hosting Kft tarhely.com hosting szolgáltatását veszem igénybe és eddig teljes mértékben meg vagyok Velük elégedve. Gyors, gyorsan lehet honlapot elkészíteni, nagy tárhely, non-stop ügyfélszolgálat, stb.

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta több száz honlap keresőoptimalizálásával bíztak meg. Mentoráláson kívül havidíjas keresőoptimalizálással (kivitelezés, tanácsadás) segítem ügyfeleimet.