Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

2023 szeptemberében a Google bemutatta a hasznos tartalmak frissítését, amelyet két héten belül teljes mértékben bevezetnek. A frissítés célja, hogy a gép által generált tartalmakkal szemben engedékenyebb legyen, ugyanakkor óva int a weboldalakon vagy azok aldomainjein elhelyezett, harmadik féltől származó tartalmak használatától.

A további tisztánlátás érdekében a Google frissítette a Segítő tartalom rendszer dokumentációját, új ajánlásokat kínálva azon weboldalak számára, amelyek a Segítő tartalom frissítését követően csökkenő forgalmat tapasztaltak. Az iránymutatások kiegyensúlyozott megközelítés fenntartására törekszenek, biztosítva a magas színvonalú felhasználói élményt a különböző iparágakban, például a művészetek és a szolgáltatások területén, valamint a tartalomszolgáltatók és a betekintést keresők számára 2022 augusztusában.

 

Google hasznos tartalom rendszer

A Google Segítő Tartalmak Rendszere a kiváló minőségű tartalmak népszerűsítését szolgálja, miközben csökkenti a nem segítő anyagok láthatóságát a keresési eredményekben. A különböző más, a webhelyeket rangsoroló rendszerekkel együtt dolgozva a fő célja az értékes tartalomnak megfelelő minőségi jelek felismerése. Ez a mesterséges intelligencia által vezérelt megközelítés fokozza a Google keresés pontosságát és relevanciáját, és a keresési eredmények folyamatos javításával minden nyelv felhasználójának előnyére válik.

 

Mit tartalmaz a szeptemberi hasznos tartalomfrissítés?

A szeptemberi hasznos tartalom frissítés a Google hasznos tartalom rendszerének dokumentációját finomítja, frissített utasításokat adva az alábbi szempontok szerint: a gépi úton generált tartalmakra vonatkozó korlátozások enyhítése, harmadik féltől származó tartalmak aldomaineken való elhelyezése, valamint további tanácsok a frissítés miatti forgalomveszteség helyreállításához.

 

A Google módosítja a gépi generált tartalmakkal kapcsolatos álláspontját

A Google nemrégiben frissítette a gépi úton generált tartalmakra vonatkozó iránymutatását, ami a mesterséges intelligencia által generált anyagokkal kapcsolatos megközelítésük megváltozását tükrözi. Kezdetben a vállalat az ember által létrehozott tartalmakat helyezte előtérbe a Segítő tartalom rendszerében. A felülvizsgált útmutatás azonban fokozott nyitottságot mutat az algoritmusok által generált tartalmak felé.

A megfogalmazás változása mostantól arra összpontosít, hogy a keresési eredményekben az eredeti, a felhasználók számára hasznos tartalmakat hangsúlyozza, ahelyett, hogy kifejezetten az emberek által írtakat említené. Ez a frissítés arra utal, hogy a Google egyre inkább elfogadja az AI-technológiák segítségével létrehozott tartalmakat, mivel azok jobban illeszkednek a keresési rangsorokhoz és a SEO legjobb gyakorlataihoz. Ennek eredményeképpen az algoritmus által vezérelt tartalmak hatása a keresési rangsorokra a jövőben még inkább érezhetővé válhat.

 

Harmadik fél tartalom jelenléte a főoldalon vagy aldomaineken

A harmadik féltől származó tartalmak megjelenítésének trendje egy fő weboldalon vagy annak aldomainjein már jó ideje népszerű. Például a hírmédia webhelyei harmadik fél hitelkártya-partnerek tartalmát fogadhatják egy aldomainen, azzal a szándékkal, hogy a fő webhely rangsorolási erejét kihasználva javítsák az aldomain tartalmának rangsorolását.

A Google 2023. szeptemberi, hasznos tartalmakra vonatkozó frissítése azonban olyan változásokat vezetett be, amelyek negatívan érinthetik azokat a weboldalakat, amelyek harmadik féltől származó tartalmakat tárolnak online jelenlétük bármely részén. A frissítés irányelvei mostantól tartalmaznak egy nyilatkozatot a főoldalakon vagy aldomaineken elhelyezett harmadik féltől származó tartalmakra vonatkozóan:

„Ha harmadik féltől származó tartalmat tárol a fő webhelyén vagy aldomainjein, akkor tudnia kell, hogy az ilyen tartalmakat figyelembe vehetjük az általunk generált, az egész webhelyre kiterjedő jelzésekben, például a tartalom hasznos voltában.

Ezért, ha ez a tartalom nagymértékben független a főoldal céljától, vagy az elsődleges oldal szoros felügyelete vagy bevonása nélkül készül, azt javasoljuk, hogy a Google ne indexelje.”

A kiadóknak nagy figyelmet kell fordítaniuk erre az iránymutatásra, különösen a tartalomnak a fő webhely célja szempontjából való relevanciájára, valamint arra vonatkozóan, hogy a tartalom szoros felügyelet mellett készült-e.

 

Hasznos tartalmi önértékelési útmutató felülvizsgálva

A Google frissítette a hasznos tartalom önértékelési útmutatóját, amelynek célja a megbízható és felhasználóközpontú tartalom létrehozása. A frissített útmutatóba több új elem is bekerült.

  1. A „felülvizsgált” kifejezés azért került be a szövegbe, hogy hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a tartalmat olyan személyek írják vagy értékelik, akik jelentős ismeretekkel vagy szenvedéllyel rendelkeznek a téma iránt, így biztosítva a megbízhatóságot és a mélységet.
  2. Az iránymutatás mostantól óva int attól, hogy az oldalakon a dátumot pusztán a frissesség hamis látszatának keltése érdekében megváltoztassák, anélkül, hogy a tartalmat érdemben megváltoztatnák.
  3. Figyelmeztet a tartalom hozzáadása vagy eltávolítása ellen is, pusztán a keresési rangsor javításának érdekében, azáltal, hogy az oldal „frissnek” tűnik. Ez a taktika nem hatékony, és nem hasznos, alacsony minőségű tartalmat eredményezhet.

Az útmutatás ezen frissítései kiemelik, hogy a termékértékeléseknek egyedi értéket kell képviselniük, és a tartalomkészítés során szakértelemre van szükség, ami elrettent a rangsorolás manipulálására irányuló kísérletektől. Ezen elvek betartásával kiváló minőségű és hiteles tartalom készíthető, amely mind a felhasználók, mind az alkotók számára előnyös.

 

Gary Illyes, a Google munkatársa a 2023. szeptemberi hasznos tartalom frissítéssel foglalkozik

Egy nemrégiben megjelent LinkedIn-bejegyzésében Gary Illyes, a Google munkatársa megosztotta gondolatait a „mikrooldalak” növekvő tendenciájáról, amelyek harmadik félnek bérbe adott alacsony minőségű aldomainek vagy alkönyvtárak. Ez a gyakorlat Illyes szerint elsősorban a keresési eredmények manipulálása érdekében történik, anélkül, hogy értékes tartalmat adnának hozzá. Elárulta, hogy sok felhasználó jelentette ezeket az oldalakat, megkérdőjelezve a magas helyezésüket annak ellenére, hogy minimális kapcsolatuk van az anyaoldalakkal.

A Google az algoritmusok finomítására irányuló folyamatos erőfeszítései során figyelembe veszi az első kézből származó tapasztalatokat, és a hasznos és releváns tartalmak támogatásával igyekszik javítani a keresési élményt. Ez magában foglalja a kétes mikrooldalak szoros figyelemmel kísérését és azoknak az oldalaknak a beazonosítását, amelyek nem rendelkeznek az anyaoldalak jóváhagyásával. Ezzel a Google fenn kívánja tartani azt a színvonalat, hogy a felhasználók számára megbízható és megbízható keresési eredményeket nyújtson.

 

Gary Illyes megvitatja a Sitewide jeleket

A LinkedIn egyik témakörében felmerült egy kérdés azzal az útmutatással kapcsolatban, hogy a harmadik féltől származó tartalmak – akár a főoldalon, akár egy aldomainen – potenciálisan hozzájárulhatnak a Google által alkalmazott, az egész oldalra kiterjedő jelzésekhez, például a hasznos tartalmak rendszeréhez kapcsolódó jelzésekhez. A kérdező személy annak tisztázására törekedett, hogy az egész webhelyre kiterjedő jelek a főoldal szintjén generálódnak-e, és minden aldomainre vonatkoznak-e, vagy ez csak néhány speciális jelre, például a tartalom segítőkészségére igaz.

Válaszában Gary Illyes kifejtette, hogy különböző típusú jelek léteznek, többek között az URL, a minta, a hoszt és a domain szintjén.

 

Új iránymutatás a hasznos tartalom frissítéséből (Helpful Content Update) való helyreállításról

A Google nemrégiben frissítette a hasznos tartalomfrissítések által érintett webhelyekre vonatkozó útmutatását. A frissített dokumentáció a nem hasznos tartalmak azonosítását és megszüntetését vagy módosítását javasolja.

A Google friss tanácsai hangsúlyozzák a weboldalon található tartalom önértékelését és a szükséges kiigazítások elvégzését, ha a forgalomban olyan változást észlelünk, amely összefüggésben állhat a hasznos tartalomrendszerrel. Útmutatót kínálnak a hasznos, megbízható és emberközpontú tartalmak létrehozásához, olyan kérdésekkel, amelyek megkönnyítik az önértékelést és javítják a webhely teljesítményét a tartalomrendszerben.

Ha többet szeretne megtudni, látogasson el a Google dokumentációjába a Segítő tartalomrendszerről és értékes tippekért a weboldalán való vonzó tartalom létrehozásához.

Tartsa szem előtt, hogy az erős online jelenlét fenntartása vagy visszaszerzése érdekében fontos a helyreállításra összpontosítani, és biztosítani, hogy tartalma megfeleljen a Google ajánlásainak.

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta több száz honlap keresőoptimalizálásával bíztak meg. Mentoráláson kívül havidíjas keresőoptimalizálással (kivitelezés, tanácsadás) segítem ügyfeleimet.