Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

Az alábbi bejegyzés Szűcs Máté, a features.hu weblap tulajdonosának tollából készült.

 

Ezt a cikket olvasva bizonyára tudod, hogy a WordPress a világ egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszere. Valamint azt is tudod, hogy rendkívül felhasználóbarát kezelőrendszerrel rendelkezik, ami nagyban megkönnyíti az egyedi weboldalak létrehozását.

 

A testre szabásban leginkább az úgynevezett „témák” lesznek leginkább segítségünkre. Ebben a cikkben felsorolom a legnépszerűbb ingyenes témákat, melyeket nyugodt szívvel tudok ajánlani bárkinek, aki a WP-vel ismerkedik. Azonban mielőtt belevágunk, ismerkedjünk meg a témák mögött álló keretrendszerrel.

 

Mi is a WordPress téma?

 

Alapjaiban véve a WordPress egy moduláris felépítésű rendszer. Ezt úgy kell érteni, hogy attól, hogy bizonyos elemeken módosítasz, vagy kicseréled azokat, azzal nem feltétlenül változtatsz más elemek működésén.

 

Ilyen elven működnek a WordPress témák is. Azzal, hogy lecseréled a weboldal mögött álló témát, nem fog megváltozni az oda feltöltött tartalom, nem módosulnak a felhasználói fiókok, vagy a médiafájlok.

 

Amit mi témának hívunk az gyakorlatilag fájlok gyűjteménye, melyek együttesen felelnek a weboldal megjelenéséért. Rengeteg különböző típusú fájlról beszélünk, a weboldal funkcióit befolyásoló php fájlokról, a felhasználók által látott felületért többnyire felelős html és css fájlokról, vagy png, jpg és egyéb ismerősen csengő kiterjesztéssel rendelkező képfájlokról.

 

Mi is a WordPress téma?

 

Témák beállítása

 

A WP alapesetben mindig egy az aktuális év nevét viselő témával és annak korábbi verzióival előre ellátva kerül telepítésre. Ez az alapértelmezett téma, ezt fogod látni egy frissen telepített weblap esetében.

 

Ha telepítettél már WordPress bővítményeket, akkor egyszerű dolgod lesz, a témák telepítése is hasonló módon működik. Ha meg akarod változtatni a „Megjelenés” menün belül a „Sablonok” menüpontot alatt fogod a későbbiekben találni a telepített témákat. Itt egy friss WP telepítést követően általában a három alapértelmezett témát láthatod.

 

Ha új témát szeretnél, akkor érdemes a WordPress hivatalos könyvtárában kezdeni a keresgélést.

 

Itt több ezer téma közül választhatsz, de nem árt utánanézni, hogy melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezik, mielőtt bármelyiket is telepíted. Minden témának van egy kártyaszerű információs oldala, itt bővebb tájékoztatást kaphatsz és mások véleményeit is elolvashatod.

 

Minden téma egyedi leírással rendelkezik a telepítését illetően. De ez legtöbbször csak néhány kattintást jelent. Ugyanezen témákat telepítheted úgy is, hogy nem hagyod el az admin felületet. Ehhez az előbb már említett „Sablonok” menü felső sarkában található „Új hozzáadása” gombra kell kattintanod.

 

Ha olyan, harmadik féltől származó témát szeretnél használni, ami nem érhető el a könyvtárból, akkor a vásárlást követően kapott tömörített fájlt kell feltöltened. Ezt közvetlenül megteheted a tárhelyedhez való csatlakozással, vagy az előbb említett menün belül a „Sablon feltöltése” gombra kattintva.

 

Ha ezekkel is megvagy, akkor nincs más dolgod, mint az újonnan megjelent témát aktiválnod.

 

Témák beállítása

 

Mi alapján válassz témát?

 

A rengeteg elérhető lehetőség között nem egyszerű választani. Jobbnál jobb opciók jelennek meg előtted, minden görgetés után. Azokat a lehetőségeket nem is említve, amik a könyvtáron kívül várnak. Felmerül a kérdés, hogy mi alapján válasszak témát? Adunk néhány támpontot.

 

Törekedj az egyszerűségre. Lehet, hogy megtetszett egy jó kinézetű, rengeteggel színnel, formával és funkcióval operáló téma. Ilyenkor fel kell tenni a kérdést, hogy tényleg szükséged van-e minderre, vagy beérnéd egy kevésbé csili-vili ám gyorsabb, stabilabb és könnyebben kezelhető témával. A másik kérdés, hogy telepítés után megkapod-e ugyanezt a megjelenést, vagy hosszú órákat, napokat, heteket, kell majd azon dolgoznod, hogy a demo verzió megjelenését elérd.

 

A mobilbarát megjelenés már kötelező. Olyan témában, ami nem jelenik meg megfelelően a mobil eszközökön már ne is gondolkodj. Elég ritka, hogy ilyet találsz, de előfordulhat. Manapság mindenkinek ott a zsebében a telefon, a táskában a tablet, rengeteget veszíthetsz azzal, ha ezen eszközök felhasználóival nem kalkulálsz.

 

Böngésző kompatibilitás. Ez 2021-ben sajnos még mindig valós probléma. Mielőtt bármilyen témát telepítesz vizsgáld meg, hogy a felhasználóid által leggyakrabban használt böngészőkben úgy jelenik-e meg, ahogyan az elvárható.

 

Bővítmény kompatibilitás. Ez kevésbé gyakori probléma, de érdemes vele foglalkozni. Telepítés előtt olvasd el mások véleményeit, ha inkompatibilitás merülne fel, az biztosan kibukik a visszajelzések közt. Telepítés után pedig vizsgáld meg, hogy minden bővítmény megfelelően működik-e.

 

Page builder kompatibilitás. Ha olyan bővítményt szeretnél használni, amellyel vizuális módon legozhatod össze a weblapod, akkor ezt is érdemes figyelembe venni. A kompatibilitást, a builder bővítmények a témák leírásában legtöbbször kiemelt helyen jelenítik meg, hiszen sokak számára ez egy döntő tényező.

 

Támogatás. Ez sem mellékes. Ha elakadnál telepítés, testre szabás vagy használat közben, akkor nem árt, ha van kihez fordulnod a kérdéseiddel. Nincs annál rosszabb, mint mikor valami balul sül el és a sokadik fórumot kell böngészned megoldás után.

 

A legjobb ingyenes témák

Most, hogy megismerkedtünk a témák alapjaival és azzal, hogy mi alapján érdemes a megfelelő WP témát kiválasztani, nézzünk néhányat, amit mi is használunk és ismerünk.

 

Astra

 

Az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert az Astra téma, részben köszönhető ez annak, hogy egyike volt azoknak az első témáknak, melyek teljesen kompatibilisek voltak az Elementor nevű page builder bővítménnyel.

 

Természetesen enélkül is egy teljes értékű témáról van szó. Kiemelkedően gyors a sebessége, rengeteg funkciót kínál. A népszerűségét nagyban növeli, hogy számos, nagyon igényesen összerakott sablon áll a felhasználók rendelkezésére, így viszonylag gyorsan összerakhatunk vele egy komplett tematikus weboldalt.

 

Szinte minden közismertebb pluginnal együttműködik, így ha Elementor, Beaver Builder, LearnDash, Woocommerce, vagy bármilyen más népszerű bővítményre építesz, akkor biztosan nem lesznek kompatibilitási gondjaid.

 

Astra

 

OceanWP

 

Hasonlóan sokoldalú az OceanWP nevű téma is. Ha az Astra és az OceanWP közt kellene választanom, elég nehezen jutnék dűlőre.

 

Ez a téma is kompatibilis a legtöbb közismert bővítménnyel, számtalan sablon várja a felhasználókat és hasonlóan gyors, mint az előbb említett társa.

 

OceanWP

 

GeneratePress

 

A GeneratePress elsősorban azok számára készült, akik valamilyen page builder bővítménnyel készítenék el az oldalukat, ahelyett, hogy egy sablonnal dolgoznának.

 

Az alapvető egy témától elvárható funkciókat itt is megtalálhatjuk, azonban jóval puritánabb, mint az előző két lehetőség. Itt a fókusz az egyszerűségen és a gyorsaságon van, ha úgyis buildert használ valaki, akkor tényleg csak a legalapvetőbb funkciókra van szüksége és többre értékeli a brutálisan gyors oldalbetöltést.

 

Egyébként a Features-nél mi is ezt használjuk.

 

Generatepress

Neve

 

A Neve témát a funkciógazdagsága miatt tettem be a felsorolásba. Tudja mindazt, amit a korábban felsoroltak, de itt page builder nélkül is egész egyedileg testre tudod szabni a honlapod megjelenését. Olyan extra funkciókat tartalmaz, mint például a megamenük készítésének lehetősége, amihez a legtöbb esetben külön pluginre lenne szükséged.

 

A sablonok is nagyon igényesek, igazi minimalista dizájnok közül választhatsz, így egy igen letisztult arculatot biztosíthatsz vállalkozásod számára.

 

Neve

 

Kadence

 

Viszonylag új versenyzőről van szó. Ha követsz néhány WP témájú Youtube csatornát, blogot, vagy podcastet, akkor már biztosan hallottál róla, mivel szinte az összes komolyabb szakértő megemlítette mostanában ezt a témát. Azt kell, hogy mondjam nem véletlenül beszélnek ennyit erről a témáról.

 

Hatalmas mennyiségű funkciót sikerült belefoglalni, egy viszonylag gyors oldalbetöltési sebességgel rendelkező témába. Beépített “húzd és vidd” header és footer építő, globális színpaletta és rengeteg integrációs lehetőség csak, hogy néhányat soroljak

 

Kadence

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor, Google Ads mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta több száz honlap keresőoptimalizálásával bíztak meg. 2018-ban kezdtem el vállalkozások Google Ads fiókjait kezelni.