Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

A linképítés fontos szerepet játszik a modern online marketingben és a keresőoptimalizálásban (SEO). Ennek célja értékes, releváns és magas minőségű linkek létrehozása, amelyek egy weboldalról más weboldalakra mutatnak, ezzel növelve az oldal hitelességét és láthatóságát a keresőmotorok számára, mint például a Google.

A legjobb linképítési gyakorlatok figyelembe veszik a releváns oldalak kiválasztását a lehető legnagyobb kapcsolódási érték érdekében. Emellett fontos, hogy a linkek tartalma értékes és informatív legyen a felhasználó számára. A linképítés tehát nem csupán egy technikai folyamat, de egy olyan marketing eszköz is, amely lehetővé teszi a tudásanyagok gyors és egyszerű összekapcsolását az interneten.

Egy eredményes linképítési stratégia elemei közé tartozik az oldal SEO optimalizálása, a megfelelő horgony szöveg kiválasztása és a releváns tartalom létrehozása. Mindezek kombinálásával a linképítés hozzájárul egy weboldal forgalmának növeléséhez és a láthatóságának emeléséhez a keresőmotorokban.

 

Mi az a linképítés?

A linképítés egy online marketing tevékenység, amely során külső hivatkozásokat szerzünk weboldalunk számára más webhelyektől. A célja a linkek mennyiségi és minőségi javítása, amely fontos tényező a keresőmotorok találati rangsorában.

A linképítés során fontos, hogy óvatosan járjunk el és természetes hivatkozási mintát alakítsunk ki. Például, az egy weboldalra mutató linkeknek 50-80%-a aloldalra mutató linkeknek kell lenniük, mivel a túlságosan sok kezdőlapra mutató linkek mesterségesnek és természetellenesnek tűnhet a keresőmotorok számára.

A linképítés során érdemes a következő tippeket szem előtt tartani:

 • Használjunk releváns anchor szöveget, ami szorosan kapcsolódik a céloldal tartalmához.
 • Keressünk olyan webhelyeket, amelyek magas domain értékkel és tartalmi relevanciával rendelkeznek.
 • Teremtsünk értékkel bíró tartalmat, amely érdemes a hivatkozásra.
 • Monitorozzuk a meglévő backlink profilunkat, és időnként töröljünk alacsony minőségű linkeket.

A linképítés sikeressége nagyban függ a stratégia és a türelem kombinációjától. Minél jobb minőségű és relevánsabb linkeket szerzünk, annál nagyobb eséllyel növekedhet weboldalunk pozíciója a keresőmotorok eredménylistáján.

Miért fontos a linképítés a keresőoptimalizálásban?

A linképítés azért fontos a keresőoptimalizálásban, mert egy erős hivatkozási profil segít javítani a weboldalak helyezését a keresőmotorok rangsorolásában. A megfelelő minőségű és mennyiségű külső linkek elősegítik, hogy a weboldal az adott kulcsszavakra valóban releváns és értékes forrásként jelenjen meg a Google keresőben.

A linképítés nem csak a keresőmotorok számára nyújt előnyöket, hanem növelheti a weboldal látogatottságát is, hiszen több és erősebb hivatkozás irányítja a látogatókat az oldalra. Egy jó linkprofil szintén elősegíti a márkaépítést, mégpedig azzal, hogy megkönnyíti a kapcsolatok építését más, a téma területén releváns weboldalakkal és blogokkal.

A linképítés során fontos figyelembe venni a linkek minőségét és a forrásoldalak relevanciáját is. A minőségi linkek olyan webhelyekről érkeznek, amelyek szakmailag megbízhatóak és magas rangsorolást élveznek a keresőmotorokban. Ezzel szemben a gyenge minőségű vagy irreleváns weboldalakról érkező linkek nem járulnak hozzá a keresőoptimalizálási eredmények javulásához, sőt negatív hatással is lehetnek.

Az eredményes linképítési stratégia során érdemes törekedni a következőkre:

 • A weboldal tartalmának egyedisége és minősége, hiszen ez vonzza a jó minőségű linkeket
 • Releváns és értékes forrásoldalakról érkező linkek megszerzése
 • A linkek természetes eloszlásának biztosítása (nem csak egyetlen weboldalról érkező linkek)

Összefoglalva, a linképítés elengedhetetlen része a keresőoptimalizációnak, amely hozzájárul a weboldalak javuló helyezéséhez és látogatószámához, illetve az online márkaépítéshez.

Hogyan változott a link building a korábbi évekhez képest?

Az elmúlt években a linképítés jelentősen átalakult, mivel a Google algoritmusai folyamatosan fejlődnek, és egyre inkább a minőségi tartalmat és a releváns linkeket részesítik előnyben. Ez azt jelenti, hogy a régi technikák, mint például a kölcsönös egymásra hivatkozás már nem feltétlenül eredményesek a mai SEO világában.

A korábban népszerű és könnyen manipulálható technikák helyett, mint például a kulcsszó-stuffing és a láthatatlan szöveg, a linképítés során a hangsúly áthelyeződött az értékes, érdekes és releváns tartalomra, amely természetes módon vonzza a linkeket. Így egyre fontosabbá vált, hogy a linkek hosszabb, releváns szövegben kapjanak helyet.

Az egyik újabb trend a linkek minőségének előtérbe helyezése a linkmennyiség helyett. A cél a tartós és valódi sikert hozó külső linkek megszerzése, ami elengedhetetlen a Google keresőben való előkelő pozíció eléréséhez. A SEO szakértők fokozatosan elmozdultak az egyszerű linkcseréktől és direktóriumi linkektől, és inkább olyan technikákra összpontosítanak, mint a tartalommarketing, a vendég-blogging vagy az influencer marketing.

Az elmúlt években a közösségi média terjedésével a lájkok, megosztások és hozzászólások fontos tényezőként jelennek meg a linképítésben. Ez azért van, mert a közösségi média aktivitás a keresőmotorok számára is egyfajta minőségi jelző, ami hozzájárul a weboldal rangsorolásához.

A linképítés a korábbi évekhez képest ma már sokkal inkább a minőségi és releváns linkek fenntartható megszerzésére összpontosít, a régi, manipulatív technikák helyett.

 

Alapok

A linképítés alapvetően fontos a keresőoptimalizálás (SEO) területén. Ez a folyamat hozzájárul ahhoz, hogy a honlapunk jobb helyezést érjen el a keresők eredménylistájában. Röviden áttekintjük a linképítés legfontosabb alapjait és összefüggéseit.

Milyen típusú linkeket érdemes használni?

A minőségi, értékes linkek használata elengedhetetlen a sikeres linképítéshez. Az algoritmusok finomítása során a mennyiség helyett a minőség vette át a fő szerepet. Elsődleges célunk olyan linkek használata, amelyek kapcsolódnak a honlapunk témájához és amelyekről valós látogatók érkezhetnek.

Hogyan lehet megtalálni a megfelelő linkeket?

A megfelelő linkek megtalálása érdekében kutatást kell végezni a célzott kulcsszavak és témakörök tekintetében. Érdemes olyan szakmai blogok, fórumok és közösségi oldalak között keresni, melyek kapcsolódnak a honlapunk témájához. Fel lehet ajánlani együttműködést, cserébe akár lehetőséget adni a kapcsolódó tartalmakra való hivatkozásra vagy egyéb előnyök biztosításával.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a linképítés során?

Fontos szempont, hogy a linkek ne csak egyféle forrásból származzanak, hiszen a keresők számára ez gyanús lehet. Olyan hasznos tippeket érdemes kiválasztani, mint:

 • A természetes linkprofil kialakítása
 • Külső és belső linkegyensúly megteremtése
 • Mély linkek használata és keresőbarát horgonyszövegek alkalmazása
 • Megfelelő relevancia elérése a tartalom és a célcsoport számára

A minőségi linképítés és a célorientált tartalom kéz a kézben jár, ezért érdemes mindkét területen állandó fejlesztést végezni a honlapunk optimalizálása érdekében.

 

Gyakorlati tippek

Hogyan lehet hatékonyan megszerezni linkeket?

A linképítés egyik fontos ügye, hogyan lehet hatékonyan megszerezni a linkeket. Kezdésként érdemes minőségi tartalmakat írni, amelyek hasznosak és érdekesek a látogatók számára. A jól megírt és informatív tartalmak vonzzák a linkeket természetes módon.

A vendégcikkek írása szintén hatékony lehet a linképítésben, feltéve hogy olyan weboldalakon jelennek meg, amelyek relevánsak a célpiac számára. Ezzel párhuzamosan jó kapcsolatok kiépítése és ápolása is hozzájárul a sikeres linképítéshez.

Milyen módszerekkel lehet növelni a linképítés hatékonyságát?

A linképítés hatékonyságának növelése érdekében érdemes megbízható, magas minőségű forrásokból származó linkeket szerezni. Az alábbi módszerek alkalmazásával növelhető a linképítés hatékonysága:

 • Használjon különböző formátumú tartalmakat, például blogbejegyzéseket, infografikákat, videókat és podcastokat
 • Alkalmazzon közösségi média platformokat a tartalmak népszerűsítésére és új kapcsolatok kiépítésére
 • Végezzen tematikus linkelemzést és próbálja meg megtalálni a potenciálisan értékes, még hiányzó linkeket.

Hogyan lehet ellenőrizni a megszerzett linkek minőségét?

A megszerzett linkek minőségének ellenőrzése elengedhetetlen a linképítési folyamat során. A rád mutató linkeknek értékes helyekről kell jönniük ahhoz, hogy a Google is értékesnek ítélje azokat.

A linkek minőségének ellenőrzéséhez több eszköz is létezik, melyek segítenek a weboldaladra mutató linkek elemzésében. A linkek minőségének értékelésekor figyelembe kell venni a következő tényezőket:

 • A linkforrás domain értéke és autoritása
 • A link szövegkörnyezetében található kulcsszavak relevanciája
 • A linkforrás oldalának és a lehető legjobb helyezést érhetünk el

 

További tippek és trükkök

Milyen eszközök állnak rendelkezésre?

A linképítéshez számos eszköz áll rendelkezésre, amelyek hatékonyan segítenek a jó minőségű backlinkek megszerzésében és elemzésében. Néhány népszerű eszköz a következőképpen sorolható fel:

 • Ahrefs – Egy átfogó SEO eszköz a backlink profil elemzéséhez.
 • Moz Link Explorer – Egy másik erős eszköz a backlink elemzéshez és a potenciális linképítési lehetőségek felderítéséhez.
 • Majestic – Egy kifejezetten linképítésre fókuszáló eszköz, amely hasznos adatokkal szolgál a kapcsolódó tevékenységekhez.

Hogyan lehet a linképítést összekapcsolni más keresőoptimalizálási módszerekkel?

Az eredményes linképítés első lépése a jó minőségű tartalom létrehozása, amely az emberek számára értékes és megosztásra méltó. A tartalommarketing és a linképítés sikeres összekapcsolása kulcsfontosságú a fenntartható és hatékony SEO stratégiához. A következő módszerek segíthetnek ebben:

 • A tartalom értékesítése: A kapcsolatépítés a közösségben, szakértőkkel és befolyásos személyekkel.
 • Gazdagítani a tartalmat: Infografikák, videók vagy képek hozzáadásával a tartalom vonzóbbá és érthetőbbé tételére.
 • A SEO és a közösségi média integrálása: A tartalom megosztása a közösségi médiában, és így a közönség megszólítása.

Milyen gyakori hibákat érdemes elkerülni?

A linképítés során elkövetett tipikus hibák közé tartozik a túlzott fókusz a mennyiségre a minőség helyett, valamint az azonnali eredmények hajszolása. Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakran előforduló hibát, amelyeket érdemes elkerülni:

 • Rossz minőségű linkek építése: A gyenge minőségű, irreleváns linkek fokozottan eltávolodnak a keresőmotorok irányelveitől, és potenciálisan károsíthatják a weboldal rangsorolását.
 • Túlzott mennyiség: A linképítést folytatni kell, de a többletlink nem mindig az erőforrások leghatékonyabb felhasználása. Inkább a minőségi linkek létrehozására kell összpontosítani.
 • Alacsony erőforrású módszerek használata: Kerülje a spammelést, az automata linképítést vagy az alacsony erőforrású trükköket, amelyek a keresőmotorok szankcionálásához vezethetnek.

 

Összefoglalás

Miért fontos a linképítés a keresőoptimalizálásban?

A linképítés a SEO egyik alappillére, amelynek köszönhetően a weboldalak versenyképes pozíciókat érhetnek el a Google keresőben. Az értékes külső linkek nélkülözhetetlenek a valódi és tartós siker érdekében, különösen a versenyző piaci szegmensekben.

Milyen alapvető szempontokat érdemes figyelembe venni?

Az alábbi alapvető szempontokat fontos figyelembe venni a linképítés során:

 • Link minősége: Kerülje a gyenge minőségű linkeket, és törekedjen a releváns és értékes hivatkozásokra
 • Témára kapcsolódó linkek: A hivatkozó weboldal témájának kapcsolódnia kell az Ön oldalának témájához
 • Link forrása: Vegye figyelembe a link forrásának minőségét és hitelességét

Milyen gyakorlati tippek és trükkök segíthetnek a hatékony linképítésben?

A hatékony linképítést segítő gyakorlati tippek és trükkök a következők lehetnek:

 • Az előretekintő marketing alapszabálya: Először adj, és csak aztán kérj! Ez növeli az esélyt, hogy a kapott linkek értékesek lesznek.
 • Használjon különböző eszközöket és módszereket (mint például vendégbejegyzések, szakmai közösségekben való részvétel) a linképítés során.
 • A honlap tartalma legyen egyedi és minőségi, így a linképítés során könnyebben szerezhet értékes hivatkozásokat.

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor és Google ADS mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta közel 50-60 honlap havidíjas keresőoptimalizálásával bíztak meg. A 2020-as évtől kezdőden a Google Ads alapjait is oktatom a mentoráltjaimnak, mivel az alapos online jelenléthez ezen csatorna használata is szükséges és egyre inkább elengedhetetlen.