Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

Egy saját honlap minden cég online marketing tevékenységének alapja, hiszen egy jól optimalizált weboldal számos látogatót tud az oldalra vonzani, akikből aztán vásárlók lehetnek. Mi a helyzet azonban akkor, ha egy kezdő vállalkozás nem rendelkezik elég anyagi forrással saját honlap létrehozására? Ekkor lehet jó megoldás a Google Cégem alkalmazása, ami teljesen ingyenes! Nézzük meg, mit érdemes tudni róla és hogyan kell használni!

 

Ezt tudja a Google Cégem

 

A Google Cégem, avagy a Google My Business lehetőséget ad egy, a vállalkozás adatait, termékeit ismertető weboldal létrehozására, fontos azonban tudni, hogy a weboldal tulajdonjoga nem lesz a Tiéd, a Google kezében marad. Bármikor meg is szüntetheti, ezért a legjobb, ha csak addig használod, amíg módod nem lesz egy saját weboldal létrehozására.

 

Az oldal domain neve a “business” végződést tartalmazni fogja, de az URL bárhol szabadon használható. A Google Cégem oldalak a Google Térképen és a webes találatok között is megjelennek.

 

A Google Cégem fiókkal rendelkezők számára 2018-tól elérhető a bolt funkció is, amelynek keretében be lehet mutatni a vállalkozás által kínált termékeket kategóriákra bontva. A siker érdekében legalább 4 kategória, kategóriánként pedig minimum 4 termék felvitele javasolt.

 

Ha csak az a célod, hogy jelen légy az online térben, a Google Cégem fiókhoz rendelt eszközök használata elegendő. Ha azonban szeretnél előre törni a kereső találati listáján, egy saját honlap és a keresőoptimalizálás is kiemelt figyelmet érdemel.

 

A Google Cégem használata

 

Google Cégem fiók egyszerűen, néhány lépésben létrehozható. Számos SEO szolgáltatással foglalkozó online marketing ügynökség kínálja pénzért a lehetőséget, hogy elkészít számodra egy Google Cégem oldalt. Kár azonban bedőlni nekik, önállóan is egyszerűen és gyorsan kivitelezhető. Nézzük meg a Google Cégem fiók regisztrálásának lépéseit és a kezelés lehetőségeit!

 

Regisztráció

 

A regisztrációhoz, amely a https://www.google.hu/business/ oldalon keresztül végezhető el, csupán egy Google fiók szükséges és néhány adat (cég neve, ország, pontos címadatok, telefonszám, weboldal címe – ha van, szolgáltatás kategóriája, áruszállítás történik-e vagy nem). Ha megadtad az adatokat, a második lapon egy összefoglaló válik elérhetővé, ami tartalmazza a kapcsolattartóra vonatkozó adatokat is. A Google a cég valódiságáról egy képeslap megküldésével bizonyosodik meg, ennek megérkezése a regisztrációt követő 5-10 napon belül várható. A képeslapon szereplő kód megadásával hitelesíthető a regisztráció.

 

Google Cégem beállítások

 

Belépést követően az oldalra kerülsz, ahol az admin felület a bejegyzések, az információ, a statisztika, a vélemények, a fotók, a webhely és a felhasználók füleket tartalmazza.

 

A bejegyzések fülön keresztül tudsz kommunikálni a felhasználókkal. Itt tölthetsz fel képet, megoszthatsz egy maximum 1300 karakter hosszúságú szöveget, eseményt tehetsz közzé és gombot is hozzáadhatsz a bejegyzéshez. A bejegyzések a keresőben is megjelennek a cég adatai alatt.

 

Az információk fül a cég adatait összesíti. A kategória részen belül kell meghatározni, hogy melyikbe sorolható a céged. A választást mintegy 4000, előre meghatározott szolgáltatástípus segíti. A Google Cégem üzlet kódja az információkban gazdag rendelkező cégek számára hasznos. Itt címkék megjelölésére és képek, videók feltöltésére is van lehetőség.

 

A statisztika az elmúlt 30 nap teljesítményéről szolgáltat információkat. Átlátható módon nyújt tájékoztatást arról, hogy hogyan keresnek rá az ügyfelek a cégre, hol találkoznak vele és milyen műveleteket végeznek az oldalon. Valamint arról is, hol terveznek autós útvonalat a vállalkozáshoz, milyen gyakran és mely időszakokban hívják telefonon, valamint milyen számban jelennek meg fotók és ezek milyen viszonyban vannak a konkurencia fotómegjelenéseivel.

 

Vélemények

 

A vélemények menüpontban a vásárlók által megosztott vélemények és értékelések jelennek meg. Az ezekre adott válasz kiemelt jelentőséggel bír, hiszen mindenki számára látható. Ez a rész sok mindent elárul a vállalkozásodról. Vélemény törlésére sajnos nincs lehetőség, de talán ez nem is probléma. Egy frappáns, segítőkész válasz pozitív irányba fordíthat még egy negatív véleményt is.

 

Fotók

 

A fotók menüpont jelentősége kiemelkedő. Számos cég az alapadatokat ugyan kitölti, de képeket nem tölt fel, ezzel pedig nem járul hozzá a felhasználók tájékozódásának elősegítéséhez. Egy jó minőségű, használható és informatív képeket tartalmazó galéria képes elérni, hogy a látogatók kellő információt szerezzenek a cégről, annak termékeiről, szolgáltatásairól.

 

A fotók beltéri, kültéri, referenciaképek, csapat, identitás, logó, embléma, borítókép, ételek és italok, valamint étlap kategóriába sorolhatóak. Ezen kívül a fotók származhatnak a vásárlóktól is, illetve lehetnek 360°-os panorámaképek is. Ez utóbbiak használatát kár lenne lebecsülni, megtekintésük gyakorisága ugyanis a külső és belső tereket bemutató fotókkal egyenértékű.

 

Webhely

 

Ez az a pont, amely azok számára izgalmas a leginkább, akik saját weboldallal nem rendelkeznek. Ez egy egyszerű, könnyen használható, a Google által létrehozott weboldal, amely az alapvető adatokon való közlésen túl rövid bemutatkozásra, fotók feltöltésére, alapvető formázási lehetőségekre és téma és nyelvválasztásra is lehetőséget nyújt.

 

Felhasználók

 

Ide azok a személyek tartoznak, akik kezelhetik a Google Cégem fiókot. A hozzáadáshoz egy e-mail cím, valamint a következő kategóriák közül való választás szükséges: tulajdonos, felettes vagy kommunikációs vezető. Illetéktelenek számára óriási hiba hozzáférést adni, erre minden esetben figyelj!

Ügyfélszolgálat

 

A Google Cégem ügyfélszolgálat Magyarországról telefonon nem elérhető. Az ügyfélszolgálattal a hivatalos oldalon keresztül vehető fel a kapcsolat, de a Google Cégem Fórumban is kapható segítség.

 

A Google Cégem remek lehetőség arra, hogy cégedet megjelentesd az online térben, azonban egy saját honlapot nem képes pótolni. Ha szeretnél egy optimalizált weboldalra szert tenni, amelyen belül kihasználnád a kulcsszókutatás és a linképítés lehetőségeit is, fordulj SEO mentorhoz!

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor és Google ADS mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta közel 50-60 honlap havidíjas keresőoptimalizálásával bíztak meg. A 2020-as évtől kezdőden a Google Ads alapjait is oktatom a mentoráltjaimnak, mivel az alapos online jelenléthez ezen csatorna használata is szükséges és egyre inkább elengedhetetlen.