Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

2019. szeptember 26-án Sebestyén Balázs a Rádió 1 Balázsék című reggeli műsorában ellőtte a startot, közzé tette a legújabb projekje honlapjának címét, mely az E-mentes övezet nevet kapta. Az oldal szakmaiságát Tóth Gábor, azaz BioGabi szakértelme szavatolja. A Balázsék műsorban elhangzott reklám rögtön ugrásszerű ismertséget és nézettséget hozott a weboldalnak, de most nézzük meg a weboldalt a keresőoptimalizálás szempontjai szerint, nézzünk rá egy gyors SEO auditot.

 

Indexelés és bejárhatósági hibák:

Indexelés (ementesovezet.hu SEO audit)

Indexelés és bejárhatósági hibák

 

Látható, hogy 35 oldal fut 404-es oldalra, ami egy webáruház esetében nem olyan nagy probléma, ha rövid ideig nem kapható egy termék. Ha hosszabb készlethiány, esetleges végleges termékkivonás van a háttérben, akkor mindenképpen irányítsuk át a linket 301-es átirányítással a legrelevánsabb kategóriára. Így nem veszítjük el az eddig megszerzett SEO szignálokat, hanem átadjuk azt másik aloldalnak.

Rendben létre lett hozva az oldal robots.txt fájla, viszont ez a legegyszerűbb módon van kivitelezve, semmilyen oldal nincs kizárva ezen fájl segítségével, amit a későbbiekben biztosan bővíteni kell.

Megtalálható a sitemap.xml fájl is a domain tárhelyén, így a Google pontosan tudja, hogy melyik oldalat kell feltérképezni az oldallal kapcsolatban.
Érdekes, hogy az összes aloldal módosult a cikk elkészülte előtt, ami nem tűnik természetesnek, ezért valószínűleg az egyedi fejlesztésű ementesovezet.hu weboldal webhelytérkép képzési protokollja naponta írja át a webhelytérképet. Így a Google mindig olyan szignálokat kap, hogy mindig, minden nap frissültek az aloldalak, ezért küldje a feltérképező robotokat.
Ez nem túl szerencsés, mivel előbb-utóbb tudni fogja a Google, hogy átverjük.
Úgy oldjuk meg ezt, hogy csak akkor módosuljon a sitemap.xml fájl egy adott aloldal esetében, ha tényleg módosult, frissült az aloldal, így prioritásként csak a friss oldalakat tekinti át a Google, mivel minden aloldalunkat úgy sem fogja átnézni egy feltérképező robot sem.

 

Kódolás és technikai tényezők:

Kódolás és technikai tényezők (ementesovezet.hu SEO audit)

Kódolás és technikai tényezők

 

Ma már a honlapokat legtöbben mobiltelefonokon nézik meg, ezért elengedhetetlen, hogy a weboldalnak legyen mobil-barát verziója.
Mobilfeltérképezési robotok az elsődlegesek a Google rendszeriben, ezért ha mobilon megtekintve a weboldalt hibát, rossz töredezést látnak a látogatóid és a robotok, akkor nagyon komoly visszaesés várható az organikus forgalomban.

Léteznek olyan aloldalak (számszerint 9 az ellenőrzéskor), amelyek http és https hivatkozások is megtalálhatóak. Ezt célszerű javítani és csak SSL tanusítvánnyal rendelkező (https) oldalra vagy onnan hivatkozni.

Túl nagy méretű aloldalakkal rendelkezik a webáruház, ami a lassú betöltődést és a látogatók visszafordulását is jelentheti. Ezek általában túl nagy méretű képeket jelent, célszerű megjelenítési méretre szabni a képeket és minőségileg is tömöríteni, főleg, hogy léteznek már veszteségmentes tömörítés végző honlapok, mint pl. a TinyJPG.

 

URL-ek:

URL-ek (ementesovezet.hu SEO audit)

URL-ek

 

A minőségi feltérképezés szempontjából nagyon fontos a megfelelő oldalstruktúra kialakítása. Ilyenkor célszerű a fő kulcsszavakat (megfelelő kulcsszókutatás után) is belecsempészni (szigorúan ékezetek nélkül). Ezek miatt sem célszerű dinamikus URL-eket (betük, számok és specális karakterek automatikus sorozata) hagyni a weboldalon, hanem szavakat, kifejezéseket írunk a URL-ekbe.

Emellett mutassuk meg az URL-ekben a kategóriahierachiát is (pl. https://ementesovezet.hu/elelmiszerek/csokolade-es-marcipan helyett https://ementesovezet.hu/elelmiszerek//snack/csokolade-es-marcipan), így a Google sokkal könnyebben tudja értemezni a struktúrát és könnyebben fel tudják térképezni a webáruházunkat a robotok.

Próbáljuk meg 100-110 karakternél rövidebb URL-eket használni szintén a könnyebb feltérképezhetőség miatt.

 

Linkek:

Linkek (ementesovezet.hu SEO audit)

Linkek

 

20 olyan aloldallal rendelkezik az E-mentes övezet webáruház, amely 404-re hibaüzenetre futó linkkel találkozik. Ez azért problémás, mivel fel kívánjuk hívni a Google figyelmét a belső linkekkel, hogy adott kulcsszóra egy másik aloldalunkat szeretnénk rangsoroltatni, de ha nem található oldalra irányítjuk a robotokat, akkor az adott aloldalunk, cikkünk minősége is romlani fog.

Egy oldal nem rendelkezhet túl sok linkkel (ha csak nem minden 2-3. szó link), ezért ez a és a következő rész (Dofollow külső linkek) csak információátadás, teendő nincs ezzel.

 

Képek:

Képek (ementesovezet.hu SEO audit)

Képek

 

Hibás képeknél arra kell figyelnünk, hogy ne hivatkozzunk meg olyan médiafájlt, amely már nincs az oldalon, tehát 404-re fut.

A képek esetében a legerősebb, legfontosabb SEO szignál az ALT szövegrész (helyettesítő szöveg), ezért ezen részek kihagyása óriási luxus.

 

On-Page (belső tényezők):

 

On-Page (belső tényezők) (ementesovezet.hu SEO audit)

On-Page (belső tényezők)

 

Az on-page tényezők nagyon fontosak a weboldalak rangsorolása kapcsán, így erre a részre nagyon figyeljünk oda.

Nagyon sok (egyes hírek alapján, több, mint 200) SEO szignál alapján rangsorolódnak a honlapok, de ezek között a legfontosabb a title és a lenti képen látható is, hogy ez van leginkább kiemelve a találati listában.

Találati lista felépítése (E-mentes övezet SEO audit)

Találati lista felépítése

 

Nagyon fontos, hogy title és meta leírás részeket NE HAGYJUNK ÜRESEN, ezeket mindenképpen töltsünk ki.

Úgyanígy fontos, hogy egyedi (akár már 1 karakteres különbség) meta leírásokat és title-ket írjunk, amelyek az adott oldalakat írják le, relevánsok ezekre. Ha nem releváns szövegeket írunk ezen helyekre, akkor könnyen lehet, hogy a Google az adott weboldal szövegei közül használ fel ezekre, és így nem biztos, hogy optimalás adatok lesznek megjelenítve.

Hosszúságokat tekintve a title lehetőség szerint 70, míg a meta leírás 160 karakternél ne legyen hosszabb, különben le fogja ezeket vágni.

 

E-mentes övezet oldal átirányításai:

A weboldal indulásakor még másik URL címen volt elérhető (e-mentes.com), ezt később megváltoztatták (https://ementesovezet.hu) és nagyon helyesen 301-es átirányítást használva az új webcímre irányították.

301 átirányítás

Megfelelő domain átirányítás

 

A Website Auditor programot végig futatva az alábbi elemzést mutatta az oldallal kapcsolatban:

Átirányítások (ementesovezet.hu SEO audit)

Átirányítások

 

Az ismétlődő HTTP / HTTPS változat esetében figyelmeztetést jelez a szoftver, de manuális rákeresés nem fozott 1 találatot sem, így várhatóan az idő múlásával teljesen ki fog kopni a nem https változat.

 

Révai Csaba vagyok, SEO mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta több száz honlap keresőoptimalizálásával bíztak meg. Mentoráláson kívül havidíjas keresőoptimalizálással (kivitelezés, tanácsadás) segítem ügyfeleimet.