Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

A domain név a világháló alapvető eleme, amely az internetes címeket könnyen érthető formában jeleníti meg. Egy domain név segítségével az internetfelhasználók könnyebben megtalálhatják és beazonosíthatják a különböző weboldalakat és szolgáltatásokat, anélkül, hogy hosszú számsorokat kellene megjegyezniük. A domain nevek alkotóelemei a domainek, amelyek közül több szint létezik, például a felsőszintű domainek (TLD) és a második szintű domainek (SLD). A böngésző címsorában található szöveg egészét a domain névnek nevezik, és az egyedi internetes címhez kapcsolódik.

A domain nevek kiválasztása és regisztrálása rendkívül fontos az online szolgáltatások, vállalatok és magánszemélyek számára, mivel ezek hatással lehetnek az online láthatóságra és hitelességre. Egy jól megválasztott domain név segíthet a weboldal látogatottságának növelésében, és elősegítheti az üzleti siker elérését. A domain regisztráció egy olyan folyamat, amely során a domain neveket a domain regisztrátorok szervezeteinél kell regisztrálni, és ezután a domain tulajdonosai birtokba vehetik és használhatják a kívánt időtartamra.

Döntő jelentőségű, hogy az online jelenlétet létrehozó és kezelő személyek megértsék a domain nevek jelentőségét és működését. A megfelelő domain név kiválasztása és a domain regisztráció során történő megfelelő menedzselése elősegítheti a weboldal sikeres működését, és hozzájárulhat a felhasználók egyszerűbb navigációjához, valamint az online üzleti tevékenységek folyamatosságának biztosításához.

 

Domain név alapok

Domain név fogalma

A domain vagy domain név, esetleg tartomány név a számítógépek azonosítója. Minden internetre csatlakozott számítógépnek van egyedi azonosítója, ún IP-címe, amely teljesen egyedi, csak 1 számítógép rendelkezik azzal az adott IP címmel. A számítógépek közötti kommunikáció ezen címek között zajlik.
Például a jovomarketing.hu honlap IP címe a 213.181.192.190, ami annyit jelent, hogy a www.jovomarketing.hu oldal tartalmát a 213.181.192.190 IP című gépről fogja a webböngészőnk lekérni.

Melyiket könnyebb megjegyezni, a jovomarketing.hu-t,vagy a 213.181.192.190-t?

TLD – Top Level Domain

A TLD, vagyis a Top Level Domain, a domain név legfelső szintű kategóriája, amely megkülönbözteti a különböző oldalakat egymástól. A leggyakoribb TLD-k a .com, .org, .net, .edu és a .gov, de számos egyéb TLD is létezik, beleértve a földrajzi alapúakat, mint például a .us vagy a .de.

A domain nevek és a TLD-k kombinációi lehetővé teszik a weboldalak egyedi leírását, valamint szervezett és átlátható módon tárolják az internetes adatbázisokat. A domain nevek regisztrálása és a különböző TLD-k választása a vállalkozások és a felhasználók számára lehetővé teszi a márkájuk és céljaik kifejezését, valamint jobb eséllyel érik el a célközönségüket.

 

Domain végződések

Nemzetközi fődomainek

A nemzetközi fődomainek, vagy más néven TLD-k (top-level domainek), számos célra használatosak és általában nem ország-specifikusak. Néhány népszerű nemzetközi domain:

 • .com: Az egyik legelterjedtebb vállalati domain, melyet eredetileg kereskedelmi weboldalaknak hoztak létre.
 • .net: Eredetileg az internetes infrastruktúrával foglalkozó cégeknek szánták, de mára széles körben használatos.
 • .info: Általában információs és egyéb ismeretterjesztő weboldalak számára használatos.
 • .online: Kifejezetten modern és innovatív weboldalak számára tervezett domain.
 • .xyz: Általános célú, egyre népszerűbb domain.
 • .shop és .store: Főként webáruházak és kereskedelmi cégek igénybevételére kínált domainek.
 • .site és .website: Weboldalak széles köre számára elérhető domainek, területtől függetlenül.
 • .me: Személyes weboldalaknak tervezett domain.

 

Nemzeti domainek

Nemzeti domainek, vagy ccTLD-k (country code top-level domainek) az egyes országokhoz tartozó domainvégsők. Magyarország esetében:

 • .hu: Magyarország fő nemzeti domainje.
 • .co.hu és info.hu: Vállalati és információs weboldalak számára elérhető aldomainek.
 • közdomain: Általános közösségi és társadalmi célokra használatos domain.
 • gov.hu: A magyar kormányzati szervek és intézmények területe.

Ezekben a domainekben érdemes előzetesen utánajárni, ha magyar vonatkozású weboldalt szeretnénk létrehozni, hogy a célnak és a látogatók számára is megfelelő legyen. Mindig tájékozódjunk a védjegyjogokról és a szabályokról, hogy elkerüljük a jogsértéseket és a lehetséges vitákat.

 

Domain regisztráció

A domain regisztráció a folyamat, amely során egy szervezet vagy egyének regisztrálnak egy domain nevet az interneten. Ez magában foglalja a domain név regisztrálását és létrehozását az adott domain nyilvántartó által.

 

Domain regisztrációs szabályzat

A domain regisztráció során be kell tartani a domainregisztrációs szabályzatot, amely a különböző domain zónák, például a .hu domain és a .eu domain regisztrációja esetén eltérő lehet. A szabályzatok meghatározzák a regisztrálási folyamat feltételeit és korlátait, valamint a domain nevek tulajdonosai által történő közvetítést.

 

Üzleti domain nevek

A domain név regisztrálásánál kiemelt fontosságú az üzleti cél megléte. Üzleti domain nevek használata javítja a vállalkozások brand megítélését, elősegítve az online jelenlétet és a weboldalak könnyebb megtalálását. Ilyen név választásakor figyelmet kell fordítani a rövidségre, egyszerűségre és az ágazatra vonatkozó kulcsszavakra.

 

Ékezetes domain nevek

Az ékezetes domain nevek használata lehetővé teszi, hogy akár a magyar nyelv specifikus karaktereit is tartalmazza a domain. Ezek a nevek, mint például az ékezetes magyar betűket tartalmazó webcímek, előnyös lehetnek a helyi közönség számára, mivel könnyebben emlékezhetőek, és helyesírás szerinti illeszkedést biztosítanak.

A domain regisztráció során fontos figyelembe venni az URL struktúráját, és egyértelmű, jól olvasható domain nevet választani. Minden domain név regisztrációja egy nyilvántartónál történik, ahol a domaineket kezelik és karbantartják. Az üzleti célú, .hu vagy .eu domain, valamint az ékezetes domain nevek megfelelő regisztrációjával biztosítható a vállalkozás könnyű megtalálása és a weboldal jó működése.

 

DNS és IP-cím

DNS működése

A DNS (Domain Name System) egy olyan rendszer, amely az interneten található weboldalak neveit és azokhoz tartozó IP-címeket összekapcsolja. Amikor egy számítógép felhasználója megad egy weboldal nevét, a DNS megtalálja az ahhoz tartozó IP-címet, és eljuttatja a kérést az adott weboldal szerveréhez. Így a felhasználó könnyen eljuthat a kívánt oldalra anélkül, hogy meg kellene jegyeznie annak bonyolult IP-címét.

A DNS működése során több szerver is érintett. Az első lépésben a helyi DNS-kiszolgálóhoz kerül a kérés, amelyik általában az internet-szolgáltatótól kapott beállítások alapján van kiválasztva. Ha a helyi szerver nem tudja megadni a kért IP-címet, további DNS-szerverekhez fordul, amelyek felépítik az internet globális DNS-hálózatát.

 

IP-cím rendszerek

Az IP-címek az interneten található eszközök egyedi azonosítói. Jelenleg két IP-cím rendszer létezik: az IPv4 és az IPv6. Az IPv4 egy 32 bites címrendszer, amely mintegy 4 milliárd egyedi címet képes kezelni. Az IPv6 egy újabb, 128 bites címrendszer, amely sokkal több eszköz számára biztosít egyedi címet. A kétrendszer közül az IPv4 a legelterjedtebb, de az IPv6 egyre nagyobb teret hódít, mivel az interneten található eszközök száma folyamatosan nő.

Az IP-címek két részből állnak: a hálózati és a hosztazonosítórészből. A hálózati azonosító a számítógép szerverek, útválasztók és egyéb hálózati eszközök hálózatának azonosítására szolgál, míg a hosztazonosító az egyes eszközök egyedi azonosítása. Az IP-címek továbbá lehetnek statikusak és dinamikusak. A statikus IP-címek állandóak, míg a dinamikusak időközönként változnak.

Az IP-címek különféle osztályokra vannak bontva, amelyek a hálózati és a hosztazonosító számosságára vonatkoznak. Az osztályok közül az A, B és C osztályok a legelterjedtebbek:

 • A osztály: 1–126 közötti hálózati azonosítók, 16 millió hosztazonosító
 • B osztály: 128–191 közötti hálózati azonosítók, 65 000 hosztazonosító
 • C osztály: 192–223 közötti hálózati azonosítók, 256 hosztazonosító

Az internet használata során tehát a DNS rendszer és az IP-címek elengedhetetlen szerepet játszanak a hálózati kommunikációban és az eszközök egyedi azonosításában.

 

Domain név választás

Üzleti fontosság

A domain név választás alapvető fontosságú egy vállalkozás számára. Egy jól megválasztott domain név segíthet egy céget azonosítani, valamint elősegíti annak online hírnév növelését. A jó domain név felismerhető, könnyen megjegyezhető és tükrözi a cégnév üzleti céljait és értékeit.

 

SEO és keresőoptimalizálás

A domain név választás és a keresőoptimalizálás (SEO) összefüggnek egymással. Egy jó domain név tartalmazza a cégnév és a tevékenységére utaló kulcsszavakat. A domain névnek értelmes, rövid és jól olvasható kell lennie, hogy a felhasználók könnyen megtalálják a weboldalt és pozitív benyomást szerezzenek róla.

A felelősség is fontos szempont a domain név választásakor. A vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk, hogy a domain név összhangban legyen az általuk kínált termékekkel és szolgáltatásokkal, és meg kell felelnie az adott ország vagy régió törvényeinek és szabályainak.

Amikor egy vállalkozás a domain név választását mérlegeli, fontos figyelembe venni az alábbiakat:

 • Könnyű megjegyzés: A domain névnek egyszerűnek és könnyen megjegyezhetőnek kell lennie.
 • Rövidség: Rövidebb domain nevek általában könnyebb megjegyezni és gépelni.
 • Böngészőbarát: A domain névnek kompatibilisnek kell lennie a legnépszerűbb böngészőkkel és platformokkal.
 • Kulcsszavak: A domain névben szereplő kulcsszavak hatással lehetnek a SEO-ra és a látogatók számára könnyebben érthetővé teszik a weboldal tartalmát.

 

Regisztrátorok és tárhelyszolgáltatók

Népszerű regisztrátorok

A domain nevek regisztrációja fontos lépés a weboldal létrehozásában. Számos népszerű regisztrátor létezik, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy megszerezzék kívánt domain nevüket. Néhány példa a népszerű regisztrátorokra:

 • GoDaddy: Az egyik legismertebb regisztrátor, széles választékot kínál domain kiterjesztések és az alacsony árak.
 • Namecheap: Megfizethető és megbízható regisztrátor, amely jó ügyfélszolgálatot és gyors domain regisztrációt kínál.
 • 1&1 IONOS: Európában népszerű választás, amely domain nevek széles skáláját kínálja és kiváló technikai támogatást nyújt.

 

Magyar regisztrátorok

 • Magyar Hosting: A jovomarketing.hu az MHosting szerverein keresztül érhető el, itt regisztráljuk domaineinket.
 • Rackhost
 • Forpsi

 

Tárhelyszolgáltató szempontok

A domain regisztráció mellett a tárhelyszolgáltatók szerepe is kiemelkedő a weboldal létrehozásában. A megfelelő tárhelyszolgáltató kiválasztásakor figyelembe kell venni az alábbi szempontokat:

 • Ár: A tárhelyszolgáltatók eltérő árstruktúrával rendelkeznek, amelyek befolyásolhatják a költségeket és a költségvetést.
 • Teljesítmény: Az optimális sebesség és rendelkezésre állás érdekében fontos, hogy a tárhelyszolgáltató stabil és gyors szervereket biztosítson.
 • Adatbiztonság: A weboldal adatok védelme és biztonsága érdekében fontos, hogy a tárhelyszolgáltató megbízható és naprakész biztonsági megoldásokat kínáljon.
 • Ügyfélszolgálat: Gyors és hatékony ügyfélszolgálat elengedhetetlen a tárhelyszolgáltatók esetében, hogy időben segítséget nyújtsanak a felmerülő technikai problémák esetén.

A domain név regisztráció és a tárhelyszolgáltatók kiválasztása fontos szerepet játszik a weboldal sikeres létrehozása során. A népszerű regisztrátorok és a megfelelő tárhelyszolgáltatók ismerete és összehasonlítása elengedhetetlen a döntéshozatali folyamatban.

 

Keresőmotorok szerepe

Google domain keresés

A Google a világ legismertebb és leggyakrabban használt keresőmotorja. A domain nevek szempontjából fontos szerepet játszik, mivel a jó domain név kiválasztása befolyásolhatja a Google keresési eredményeit. A Google algoritmusai figyelembe veszik a domain nevet, amikor rangsorolják a weboldalakat. Ezért fontos, hogy a választott domain név releváns legyen a weboldal tartalmához és könnyen emlékezhető legyen a látogatók számára.

A Google keresőmotor rengeteg erőforrást fektet a weblapok indexelésébe és rangsorolásába, így megbízható eredményeket kapunk a keresések során. Megfelelő domain név kiválasztásával növelhető a weboldal megjelenése a keresési eredmények között, ezáltal nagyobb látogatottságot érhet el az oldal.

 

Bing és egyéb keresőmotorok

A Google mellett más keresőmotorok, mint például a Bing, is relevánsak lehetnek a domain név kiválasztásánál. A Bing, bár kevésbé népszerű, mint a Google, szintén elismeri a jól megválasztott névhatóságáról és erős kontextusáról ismert domain neveket.

Míg a Google és a Bing a két legnagyobb keresőmotor, fontos megemlíteni, hogy léteznek más alternatívák is, mint például a DuckDuckGo, az Ecosia vagy a Yandex. Ezek a keresőmotorok szintén figyelembe veszik a domain neveket a rangsorolásuk során, ezáltal segítve a weboldalakat abban, hogy több látogatót vonzzanak.

A keresőmotorok szerepe tehát kiemelkedően fontos a domain név kiválasztásában. A Google és a Bing mellett más keresőmotorok is érdemesek figyelemre, ugyanis minél több keresőmotorban jelenik meg a weboldal, annál nagyobb az esélye a sikeres látogatószámnövekedésnek.

 

Technikai szempontok

Szubdomainek és fő domainek

A domain nevek hierarchikus rendszerben működnek, ahol több szint áll rendelkezésre. A root domain (gyökér domain) az alapvető domain név, amelyet megvásárolnak és regisztrálnak. Például a pelda.com egy root domain. A szubdomainek pedig a root domainből származnak és lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy további struktúrát hozzanak létre weboldalaikon anélkül, hogy új domaint kellene regisztrálni.

Néhány példa a szubdomainekre: blog.pelda.com, shop.pelda.com és forum.pelda.com. Ezek a szubdomainek különböző webcímeket képviselnek, de mégis ugyanazon root domain alá tartoznak.

A vállalatok a következőket tehetik szubdomainekkel:

 • Elkülönítés: ha egy cég többféle szolgáltatást kínál, szubdomainekkel elkülönítheti azokat, hogy a felhasználók könnyen megtalálhassák a keresett információt.
 • Böngészők: bizonyos szubdomainek, például a m.pelda.com, mobiltelefonokra optimalizált oldalakat kínálnak.

 

Webcímek és böngészők

A domain nevek az internetes böngészőkben alkalmazott webcímek részét képezik. A böngészők, mint például a Chrome, Firefox, Safari, és Edge, webcímek beírásával jelenítik meg az adott oldalt. A domain nevek típusai:

 • Webcím: egy URL, amely a böngészőben használható a konkrétus oldal vagy tartalom eléréséhez, például https://pelda.com/blog.
 • Aldomain: olyan domain, amelyet egy szervezet vagy vállalkozás regisztrál, hogy egyedi webcímeket biztosítson a szolgáltatásainak vagy termékeinek.
 • FTP: file transfer protocol (fájlátviteli protokoll), amely biztosítja a fájlok feltöltését és letöltését a böngészőből vagy egy FTP kliens segítségével.

A domain nevek használata más technikai előnyökkel jár:

 • Vevők: a domain nevek megkönnyítik az ügyfelek számára, hogy megtalálják a vállalat weboldalát és lehetővé teszik a márkájuk megkülönböztetését az interneten.
 • ** Mobiltelefonok**: az egyedi domain nevek biztosítják, hogy az oldal akkor is elérhető legyen, amikor a felhasználók mobil eszközökről csatlakoznak az internethez.

A böngészők képesek megjeleníteni szubdomaineket, root domaineket és webcímeket egyaránt, ugyanakkor a domainek is befolyásolják a böngésző működését és a felhasználói élményt.

 

Domainek és e-mail címek

A domainek olyan címek az interneten, amelyek megkönnyítik a weboldalak és az e-mail címek megtalálását. Egy domain neve egyedi és általában egy szervezet vagy cég nevével kapcsolatos. Az e-mail címeknek is szükségük van egy domainre, amely az „@” jel után jelenik meg az e-mail címükben.

Néhány példa a domainekre: google.com, microsoft.com, apple.com. Ahogy látható, a domainek egyszerűek és könnyen emlékezetesek, ami elősegíti a látogatók és az ügyfelek számára, hogy könnyen hozzáférjenek a weboldalakhoz. Az e-mail címek ugyanúgy működnek, például valaki@example.com, ahol az example.com a domain név.

A domaineket egy szervezet vagy magánszemély vásárolhatja meg és regisztrálhatja, függetlenül attól, hogy weboldalakhoz vagy e-mail címekhez szeretnének használni. Fontos, hogy a domain regisztráció során olyan domain nevet válasszon, amely egyedi, következetes és könnyen emlékezetes, hogy az emberek könnyen azonosíthassák és elérhessék a weboldalt vagy az e-mail címet.

A domaineknek és az e-mail címeknek számos előnye és szerepe van a kommunikációban és a digitális jelenlétben:

 • Egységesített elérési pont. Egy központi domain név lehetővé teszi, hogy a felhasználók könnyen megtalálják és elérjék a weboldalakat és az e-mail címeket.
 • Elkülönítés. A különböző weboldalak és e-mail címek használata lehetővé teszi, hogy egy vállalat vagy szervezet elkülönítse a kommunikációt és az információcserét.
 • Professzionalizmus. Egy saját domain név használata növeli a vállalat vagy a szervezet profizmusát és hitelességét.
 • Névjegy és márkaépítés. A domain nevek segítenek a márkaépítésben és hozzájárulnak egy vállalat vagy szervezet azonosításához és elismertségéhez.

Összefoglalva, a domainek és az e-mail címek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az online jelenlét, a kommunikáció és a márkaépítés terén. A megfelelő domain választásával és annak professzionális használatával sikeres és hatékony online jelenlétet építhet és erősíthet kapcsolatokat ügyfelekkel, partnerekkel és a közönséggel.

 

Internet szolgáltatók és szervezetek

Az internet szolgáltatók olyan vállalatok és szervezetek, amelyek az internetes szolgáltatásokat nyújtják. Az internet szolgáltatók felelősek a domain nevek kezeléséért és irányításáért, hogy a felhasználók könnyen hozzáférjenek az interneten található számos erőforráshoz.

A szervezetek kulcsfontosságú szerepet játszanak a domain nevek hozzárendelésében és karbantartásában. Az ilyen szervezetek között a legfontosabb az Internet Hozzárendelési Számok és Domain Név Szervezet (IANA), amely a domain nevek globális koordinációját végzi.

Minden országnak saját, törzslevelű domain neve van, amit az IANA hozzárendel. Ezek az országok a saját nemzeti domain regisztrációs szervezetükön keresztül kezelik a domain neveket. Ezen szervezetek számos szabályt és eljárást állapítanak meg a domain nevek regisztrációjára és kezelésére vonatkozóan.

A domain nevek használati jogi vonatkozásai fontosak a felek számára. A domain nevek tulajdonosai jogosultak arra, hogy a domain nevet online márkaként használják, amelynek célja a látogatók bizalmának és az üzleti célú forgalom elősegítése. A használati jog általában a domain regisztrációs díjának megfizetésekor kezdődik, és a domain nevek megújítása évente szükséges.

Figyelembe véve, hogy az internet szolgáltatók és szervezetek kulcsfontosságú szerepet játszanak a domain nevek kezelésében, fontos, hogy a használati jog és a szabályozás szempontjából összhang legyen minden érintett fél között. Az együttműködés mellett a feleknek is felelősségteljesen kell eljárniuk a domain név regisztráció és a szabályszegés bejelentése során, hogy egy biztonságos és megbízható internetes környezetet biztosítsanak a felhasználók számára.

 

GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)

Mi a szabad domain név kereső?

A szabad domain név kereső egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megtudják, mely domain nevek érhetők el vagy foglaltak. A keresés során a kereső az adott regisztrátornál vagy a WHOIS adatbázisban ellenőrzi a domain állapotát.

Hogyan zajlik a nemzetközi domain regisztráció?

A nemzetközi domain regisztráció általában egy megbízható regisztrátor szolgáltatásán keresztül zajlik. A regisztrációhoz először ki kell választani a kívánt domain nevet és kiterjesztést (pl. .com, .org, stb.), majd kitölteni a szükséges regisztrációs adatokat. A regisztrátor ezután elküldi a kérést a megfelelő domain igazgató szervezetnek, és ha a domain név szabad, a regisztráció sikeresen megtörténik.

Milyen módon ellenőrizhetem a domain nevet?

A domain nevek ellenőrzésére több módszer létezik. Az egyik a szabad domain név kereső használata, amely azonnal tájékoztatást ad a domain állapotáról. Ezenkívül a WHOIS adatbázisokban is ellenőrizhetőek a domain nevek, melyek átfogó információkat nyújtanak a domainekről, mint például a regisztráló, az érvényességi idő és az adminisztratív kapcsolattartó.

Mik a lépések a domain név regisztrációhoz?

 1. Válassza ki a kívánt domain nevet és kiterjesztést.
 2. Ellenőrizze, hogy a kiválasztott domain név szabad-e.
 3. Válasszon egy megbízható regisztrátort a regisztrációhoz.
 4. Töltse ki a szükséges regisztrációs adatokat.
 5. Fizesse ki a regisztráció díját.
 6. Várja meg a regisztráció véglegesítését és az aktiválást.

 

Hogyan deríthetem ki, hogy kié egy domain?

Egy domain tulajdonosának adatait a WHOIS adatbázisokban lehet megtalálni. Ezek az adatbázisok részletes információkat tartalmaznak a domain nevekkel kapcsolatban, beleértve a tulajdonos és a kapcsolattartó adatait is. Azonban előfordulhat, hogy a tulajdonosok elrejtik az adataikat a nyilvánosság elől, amely esetben nem látható a tulajdonos személye.

Hol a legolcsóbb domain regisztráció?

A legolcsóbb domain regisztráció árakat több forrásból is össze lehet hasonlítani. Internetes összehasonlító oldalak segítségével tájékozódhat a különböző regisztrátorok árai között. Fontos azonban, hogy ne csak az árat tekintse, hanem a nyújtott szolgáltatásokat is, mint például az ügyféltámogatás és a stabilitás.

 

Kép forrása: Internet. Vector Abstract

Révai Csaba vagyok, SEO mentor. 2017 óta foglalkozok keresőoptimalizálással, SEOval, azóta több száz honlap keresőoptimalizálásával bíztak meg. Mentoráláson kívül havidíjas keresőoptimalizálással (kivitelezés, tanácsadás) segítem ügyfeleimet.