Közösségi csatornáim:

+36 20 802 2623

Telefonálj

Hétköznap 7.00 – 17.00

Rendelkezésedre állok

Amikor weboldalt szeretnél készíttetni, számos szempontot kell figyelembe venned. Ha még soha nem vágtál bele egy saját honlap elkészíttetésébe, akkor azért nehéz a nekirugaszkodás, ha pedig csúnyán megégetted magad a “szakértőkkel”, akkor amiatt lehet benned gát, hogy ismét belevesd magad. 

Tény, hogy egy weboldal megalkotása összetett folyamat, amely különböző szakértők együttműködését igényli, és a végeredmény szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy jól választasz-e partnert. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat az intő jeleket, amelyekre érdemes odafigyelned, hogy elkerüld a kellemetlen meglepetéseket.

 

1. A „Mindenes”

Gondolj csak bele, mi minden szükséges egy jól működő weboldalhoz! Minimum három területen kell otthonosan mozognia annak, aki igazán jó munkát akar letenni az asztalra: marketing, a grafikai a programozói tudás is kell hozzá

És épp ez az, amiért a honlapkészítésben többnyire elvéreznek azok, akik mindhármat egyszemélyben ígérik. 

Nem állíthatjuk biztosan, hogy nincsenek kivételes szakemberek a piacon, azt viszont igen, hogy a tapasztalataink alapján ezek annyira különböző területek, hogy nehéz lenne mindben brillírozni

Hogy miért?

Példának okáért: a grafikai tervezés esztétikai érzéket és kreativitást igényel, míg a programozás logikai és analitikus gondolkodást. Egy marketinges pedig stratégiai és piaci ismeretekkel rendelkezik, amelyek elengedhetetlenek a honlap sikeréhez. Ha mindezeket a feladatokat egy ember próbálja ellátni, az gyakran kompromisszumokhoz vezethet a minőség terén valamelyik területen.

Ráadásul egy egyéni vállalkozó, aki mindent egyedül csinál, gyakran túlterhelt lesz, ami késedelmekhez vezethet.

Ugye te sem szeretnél hónapokat csúszni, és akár milliós bevételről elesni egy késlekedő partner miatt? 

 

2. Van egyáltalán marketinges a csapatban?

A legtöbb weboldal készítő cégnél nagy fókuszt helyeznek a grafikai vagy a programozói szakemberek meglétére, de gyakran megfeledkeznek arról, hogy kiváló marketinges is segítse a honlap életre hívását. 

Pedig az egyik legfontosabb munkafolyamat még azelőtt zajlik, hogy egyáltalán rápillanthatnál az első grafikai elképzelésekre, ez pedig a tervezés. Ideális esetben a marketingessel kellene a legtöbbet egyeztetned, különösen a folyamat elején. Közösen meg kell terveznetek a menüszerkezetet, az oldalak felépítését, a legfontosabb vásárlói lépéseket, és azokat az elemeket, amelyek segítik, hogy a honlapod elérje a célját. 

Ha nincs marketinges, akkor ki végzi el ezt a feladatot? 

A marketinges szerepe a weboldal tervezése során kulcsfontosságú. Ő az, aki megérti a piacot, az ügyfelek igényeit és a versenytársak stratégiáit. Egy tapasztalt marketinges nélkül a honlapod lehet, hogy vizuálisan vonzó lesz, de nem fogja elérni a kívánt üzleti célokat.

Épp ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy az online jelenlét sikeréhez elengedhetetlen, hogy a weboldal marketing szempontból is megfelelően legyen kialakítva. Tapasztalt marketinges nélkül pedig ez elég nehéz. 🙂

 

5+1 tipp, hogy a számodra megfelelő webfejlesztőt válaszd

 

3. Egyedi fejlesztésű rendszerek csapdája

Az általad választott szakember minden áron egyedi fejlesztésű weboldalt akar neked készíteni? Legyél körültekintő, mielőtt igent mondasz!

Bár kétségtelen, hogy vannak esetek, amikor az egyedi fejlesztés a jó megoldás, gyakran tapasztaljuk, hogy sokkal kevesebb esetben lesz ez szükséges, mint amennyiszer egyedi fejlesztést “sóznak rá” az ügyfelekre. 

Miért szeretik a honlapkészítő cégek az egyedi fejlesztésű oldalakat népszerűsíteni? 

Mert ez a megoldás többnyire a fejlesztő cégnek kedvez. Hosszú távra magához láncolhat a karbantartási feladatokkal, hiszen az egyedi rendszerek karbantartása és fejlesztése drága és időigényes lehet. 

Ezzel szemben, ha egy egyszerű WordPress alapú weboldalad készülne, akkor:

  1. Könnyebben találnál új partnert, ha az eredeti választásoddal mégsem vagy elégedett. 
  2. Rengeteg olcsó vagy ingyenes pluginnel kerülheted el a drága fejlesztéseket. (Persze ezeket érdemes körültekintően megválasztani!)
  3. Te magad is könnyen megtanulhatod, hogyan kell szerkeszteni az oldalad tartalmát, így nem kell várnod a cégre és nem kell borsos support díjakat fizetned pár egyszerű módosításért. 

Az egyedi fejlesztésű rendszer csak akkor lehet jó döntés, ha különleges igényeid vannak, amelyeket a népszerű nyílt forráskódú rendszerek (pl. WordPress) nem tudnak kielégíteni. Ezért alaposan mérlegelj, ha egyedi fejlesztést ajánlanak! 

 

4. “Ezt mintha láttam volna már valahol…” – a sablonos megoldások 

Sajnos nagyon gyakran találkozunk a piacon egy olyan megoldással a weboldalak tervezése kapcsán, ami se nem profi, se nem etikus.

Ez pedig a sablonok használata. Nem is kérdés, hogy profi cég nem előre gyártott és már sokszor eladott sablonokat színez át, hanem a te céged céljainak és persze arculatának megfelelő, egyedi weboldalt tervez

(Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a sablonok használata nem feltétlenül rossz megoldás akkor, ha megfelelően vetik be őket. Viszont az új weboldal elkészítése nem esik ebbe a kategóriába.)

Egy egyedi design viszont pontosan a te cégedre szabott, és jobban tükrözi a vállalkozásod egyediségét és értékeit.

 

5. „Olcsón megoldom neked.”

A weboldalak tervezése és megalkotása kapcsán is igaz a mondás: “Olcsó húsnak híg a leve.” 

Persze vonzó lehet egy alacsony ár, de minden esetben érdemes mérlegelned, vajon miért olcsó a szolgáltatás.

  • Egyetlen ember készíti az oldalt a “mindenes” minden hátrányával? 
  • Benne van a szolgáltatás árában az, hogy érted és a cégedért gondolkodnak, vagy csak megcsinálják, amit mondasz, mindenféle előzetes tervezés vagy kreatív javaslat nélkül? 
  • A tapasztalt szakemberek munkája elengedhetetlen a minőségi weboldal létrehozásához, hogy a végén ne kelljen újra terveztetned az egész oldalt.
  • Esetleg még az alapvető keresőoptimalizálási beállításokat is elvégezte? Vagy legalább elmagyarázta a keresőoptimlaizálás célját?

Egy jó weboldal nem 100.000 Forint, és nem is 200.000 Ft. 

Ugyan a profi munka ebben az esetben is magasabb árral jár, de vedd figyelembe, ha az időddel és a kiesett bevételeddel is fizetsz az olcsó kivitelezőnek, akkor nem biztos, hogy végső soron a magasabb ajánlat a drágább. 

Fontosnak tartjuk itt megemlíteni, hogy létezhetnek olyan együttműködések, amikor valaki még új a szakmában, és referencia munkáért cserébe ad alacsony árat. Ezzel nincs is probléma, de fontos, hogy lásd a kivitelező valódi tudását, és ennek megfelelő elvárásokat támassz.  

 

weboldalak tervezése

 

5+1. A gyors kivitelezés (be nem tartott) ígérete

Biztosak vagyunk benne, hogy azt már te is látod, hogy átgondolt, jól működő, profi honlapot nem 1 hét alatt lehet elkészíteni, még akkor sem, ha egy néhány oldalas weboldalról van szó.

Azok a cégek, akik ilyen határidőket mondanak, gyakran csak a munkát akarják megszerezni a túlzó ígéretekkel, vagy ha mégis megcsinálják pár nap alatt az oldalad, az eredmény valószínűleg nem lesz kielégítő.

Egy valóban szakértőkből álló csapat nem három nap alatt készít el egy hatékony weboldalt. A „gyors” és a „hatékony” honlap között óriási különbség van, ami hosszú távon a bevételeiden fog látszani.

Az ilyen rövid határidők gyakran azt jelentik, hogy a weboldalt sablonokból és gyors megoldásokból rakják össze. Ezek a weboldalak általában nem felelnek meg a céged egyedi igényeinek és nem nyújtanak megfelelő felhasználói élményt. Egy minőségi weboldal elkészítése időt és energiát igényel. A megfelelő tervezés, fejlesztés és tesztelés elengedhetetlen ahhoz, hogy a végeredmény valóban hatékony legyen.

 

Ne feledd, hogy egy új weboldal megalkotása komoly befektetés, ezért fontos, hogy körültekintően válassz kivitelezőt. Figyelj a fenti intő jelekre, hogy elkerüld a csalódásokat és pénzügyi veszteségeket. 

A megfelelő szakemberekből álló csapat kiválasztása biztosítja, hogy a weboldalad nemcsak szép, hanem eredményes is lesz.

A jól megtervezett és kivitelezett weboldal hosszú távon is szolgálja az üzleti céljaidat, és hozzájárul a vállalkozásod sikeréhez. Ne hagyd, hogy az olcsó megoldások és a beígért gyors határidők megtévesszenek.

Egy valóban hatékony weboldal elkészítése időt és szakértelmet igényel, de a befektetett munka hosszú távon megtérül.

A weboldal készítés cikk az Evobrands Csapatának tollából származik.